perjantai 30. toukokuuta 2014

CAD pilvessä

En ala määrittelemään, mitä tarkoitetaan pilvellä tai jonkin olevan siinä sisällä.

Kaikki cad-softien käyttäjät varmastikin allekirjoittavat sen, että tietokoneen tehot eivät riitä ohjelmistojen käyttöön R-Kioskeja suuremmissa kohteissa. Ja vaikka koneen teho olisikin rajamailla, niin viimeistään verkon hitaus aiheuttaa ongelman - sekä omassa lähiverkossa että varsinkin kun puhutaan latenssista muissa kaupungeissa olevien konttorien kanssa.

Minulle ei ole koskana mennyt oikeasti jakeluun se, että 100MB verkon nopeus LAN-verkossa on eri kuin 100MB:n verkko WAN-verkossa. Tai 1000MB. Tai 10000MB jne.

Nyt ei sitä tarvitse enää miettiä, ratkaisu on löytynyt / testiasteella.

Noin neljä-viisi vuotta sitten aloimme testata mahdollisuutta ajaa cad-softia datacentterissämme. Eli käytännössä köyhän miehen remote desktop. Silloiset protot osottautuivat käytännössä toimimattomiksi, eikä cad-softavalmistajalla ollut tarjota meille lisenssejä tämäntyyppiseen käyttöön.

Nyt tekniikka on kehittynyt ja muut referenssifirmat ovat todenneet homman toimivan + omat testit ovat olleet positiivisiä.

Väite:
- Mitä jos cad-softa pyörisikin serverissä ja siihen otettaisiin "vain" etäyhteys?

Massiivisen raskas Tyrannosaurus Rex (esim. AutoCAD Architecture) pyörisi windows tabletissa kuin vettä vain... ainoa mikä siirtyy linjoja pitkin on kuva. Tiedostot ovat valokuidun läpäisemänä 20 metrin päässä prosessoreista. Ei kytkinongelmia (tai no, ehkä jotain...), ei ylikuumenemisiä, ei verkkoliikennettä ympäri maailman.

Etuja tämän systeemin käyttöönotolle on useita, joista suurin lienee tietoturva. Etäyhteydet eivät teknisesti tarvitse VPN -yhteyttä, sillä dataa ei liiku serverin ja päätelaitteen välillä. Vain kuva. NSA ei pääse väliin (tai varmaan pääsee, mutta ainakin se vaikeutuu)

Laiturin nokassa voi pyörittää pistepilveä koneen tehojen siitä kärsimättä. Siis sitä laserskannattua mallia, en edellekään puhu mistään muusta pilvestä. Onnistunutta kokemusta löytyy esim. 3G yhteyden kautta toimivalla mallintamisella.

Teknisesti datacentterissä tarvitaan tällä hetkellä kunnollisia työasemia, jossa näytönohajimet ovat tehokkaita, skaalautuvia ja jaettu järkevästi kuorman mukaan. Rahaa kuluu ihan kivasti, mutta uskon että tämä tekniikka valtaa alaa 10 vuoden sisällä jolloin massatuotto vähentää kustannuksia.

Jokaiselle mallintajalle ei tarvitse varata omaa työasemaa. Yksi supertykki pystyy hoitelemaan useampia käyttäjiä. Eivät he kaikki yhtäaikaa pyöritä shadetettua mallia.

Ja sitten se iso asia jokaisen firman rahakasan päällä makaavalle kaverille: Mitä jos ulkoistaisi firman serverihuoneen ja laittaisi nämä kamat esim. Haminaan...? Tai Helsinkiin jonkun katedraalin alle.

Onneksi myös etäkäyttö- / cad-ohjelmistovalmistajat ovat huomanneet tämän mahdollisuuden ja nostaneet lisenssihintansa järkevälle, kalliimmalle tasolle kuin peruslisenssit.

Vanha kaarti huokaa helpoituksesta ja voi todeta: "Olin 1980-luvulla oikeassa, kun sanoin, että client-server on oikea vaihtoehto."

Viikon kuva:
Bay Arealta sekin firma ponnisti ylös


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia