perjantai 29. elokuuta 2014

Tietomallistrategia

Rakennustietosäätiön palkitseman bim-gurun Tomi Henttisen (kultainen pränikkä, buildingSMART Finlandin pj)  innoittamana otan työn alle yhdyssanan: Tietomallistrategia.

Mitä tuo on?

Törmäystarkasteluja? Jotain tietomallikoordinaattorin hommia? Suunnittelunohjausta?

Jokaisessa rakennusprojektissa pitää olla taustalla tietomallistrategia. Miksi mallinnusta tehdään? Mitä laskujen maksaja siitä hyötyy? Miksi kohdetta ei kannata tehdä mallintaen, mitä jos tehtäisiin perinteisesti?

Fiksuja kysymyksiä, joihin pitää tulla vastaus ennen kuin aletaan tilata tietomallinnettua kohdetta. Jos tilaaja / rakennuttajakonsultti ei löydä vastausta mallinnuksen hyötyihin, ainoa vinkkini on:

Älkää tilatko mallinnusta!

Tehkää rakennus kuten on totuttu ennnekin tehtävän. Älkää kiusatko niitä suunnittelijoita, jotka yrittävät tehdä jotain uutta. (siis 20v sitten mahdollistettua periaatetta). Teettäkää normaali homekoulu. Älkää ottako huomioon elinkaarikustannuksia, unohtakaa tavotteiden mukaiset ilmavirrat ja olosuhteet sisäilmastossa. Älkää seuratko kiinteistön toimivuutta käytön aikana. Uskokaa, että se on ihan OK ilman huoltoakin. Muistakaa ottaa halvin tarjous joka vaiheessa ja mahdollistakaa urakoiden pilkkominen pieniksi palasiksi. Aliurakoisijan aliurakoisijanaliurakoisija on ihan OK.

Rakennuksia suunnitellaan nykyään onneksi vain harvoin rakennusmääräysten minimivaatimusten mukaisesti (mutu), koska ne asettavat minimitavoitteet ja joiden seuraukset ovat nyt havaittavissa (1970-luvulta eteenpäin tehdyt rakennukset) epäonnistuneina ratkaisuina.

On täysin selvää, että suunnittelija haluaa tehdä parhaan mahdollisen suunnitelman. Sen toteuttamiseksi Me tarvitsemme tilaajan tekemän tietomallistrategian. Jos sitä ei ole, toimimme kuten ennenkin.

Tietomallistrategia kertoo kertoo meille poloisille talotekniikkasuunnittelijoille mitä tilaaja ajattelee omasta kiinteistömassasta. Se ei kerro, miten tehdään suunnittelu, mutta se antaa suuntaviivat siihen, painotetaanko sijaintia, tehokkuutta, elinkaarea, neliöiden käyttöä, yhteensovitysta, työmaakäyttöä, energiaa vai mitä? Tämän tiedon perusteella voidaan kohde mallintaa siihen käyttötarkoitukseen, johon käyttäjä / tilaaja tähtää.

Joku voisi kuvitella, että ym. asia on suunnittelunohjausta.

Se ei ole sitä. Se on tietomallistrategiaa.

Suunnittelunohjaus on kakkosena.

Sen edellä on Tietomallistrategia

Tietomallinnus = Suunnittelua = erilainen prosessi tehdä tilaajan vaatimukset täyttävä rakennus.

Tilaaja: tehkää Tietomallistrategia, kertokaa, mitä haluatte. (max. 1kpl A4, ranskalaiset viivat OK)

Suomen valtio: tehkää rakennetun ympäristön hallintastrategia ja nitokaa tietomallit siihen kiinni jotta strategian toteuttaminen olisi mahdollsita. Näin tilaaja saa jotain kättä pidempää tehdäkseen omat ratkaisut.

Rakennuttaminen on erittäin vaativa tehtävä ja sen toteuttaminen tarpeenmukaisesti tarvitsee laajan näkemyksen ja kokemuksen.


Viikon kuva:
DPR Construction inc. : Best practices.
Kun teemme asiat fiksusti, kehitämme uudet parhaat toimintatavat joita ei ole vielä olemassa perinteisessä rakennushankkeessa.

Rakennusteollisuus: ottakaa haaste vastaan!
Yksilöt tekevät muutoksen.




1 kommentti:

  1. Sain tällä viikolla hieman oikeutettua palautetta tästä kirjoituksesta.
    Jees, on oikea periaate, että projektilla on yksi projektistrategia, ei voi olla monia. Siihen liittyy liiteenä, sisälletettynä tai muuten jonain osa-alueena tietomallistrategia.Ei voi olla montaa eri projekistaregiaa.

    On ilo olla mukana projektissa, jossa näitä asioita on mietitty.

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia