perjantai 11. marraskuuta 2011

Lisätty todellisuus

Välillä pääsee / joutuu hankkeisiin, joissa tapahtuu jotain hienoa.

http://virtual.vtt.fi/virtual/proj2/multimedia/

Augmented Reality on  "lisätyn todellisuuden" tekniikka, jossa suomessa professori Charles Woodward luo uusia lumia siihen tahtiin, että kohta (no, muutamia vuosia) nähdään ihmeitä tapahtuvan myös kiinteistöjen ylläpidossa.

Ajattelepa, että otat käsiisi iPadin ja osoittelet sillä alakattoa. Omenahärveli kuvaa alakattoa ja siihen kuvaan lisätään kohteen tietomalli ohjelmallisesti. Näet alakaton sisään.

Voit kysyä iPadissa näkyvältä kanavalta, mihin järjestelmän se kuuluu. Voit nähdä, missä huollettava ilmavirtasäädin todella on.

Mitäpä jos kuvataankin tilaa, ja nähdään sen todellinen, mitattu lämpötila  ja verrataan sitä vaatimusmallin lämpötilaan, tämänhetkisellä ulkolämpötilalla... täyttyykö arvot?

Seuraava steppi on lisätä samaan systeemiin automaatiojärjestelmän tiedot. Millä ilmavirralla ilmavirtasäädin on tarkoitettu toimivan (tulee tietomallista)? Millä ilmavirralla se nyt toimii (tulee automaagiojärjestelmästä).

Kuulostaa Star Trekiltä, mutta tämä todellisuudessa ei olla kuitenkaan kaukana Hollywood -todellisuudesta. Puuttuu vain "hieman" tutkimusta sisätilojen paikannustekniikasta sekä jostain pitäisi saada tietomalli, joka vastaa todellisuutta.

Mitäpä jos kävelisi iv-konehuoneeseen, ja härvelin läpi näkyisi punaisella vilkuvalla värillä ne laitteet, jotka eivät toimi suunnitelluilla arvoilla? Tai ovat muuten epäkurantissa mielentilassa. Tämä selviää kyllä jo nykyisinkin helposti automaatiojärjestelmän kautta, mutta toisi ruohonleikkaaja-kiinteistönhuoltajille hieman enemmän konkretiaa taloteknisen järjestelmän toimivuuteen.

Lisätyn todellisuuden edut tietomallien hyötykäytössä ovat erinomaiset. Nyt pitää vain osata erottaa hype todellisesta tarpeesta. Voisi olla mahdollista nähdä esim. työmaaoloissa tyhjää, juuri valmistunutta käytävää kuvattaessa sinne tulevat talotekniset asennukset. Tai sama juttu IV-konehuoneessa.

Onko siitä kuitenkaan mitään muuta hyötyä, kuin ensivaikutelman WOW-efekti...? En tiedä, mutta hieno juttu tuo olisi...

Kun näin ensimmäisen kerran pörssifirman vuosikatsauksen alkusivuilla toimitusjohtajan nousevan juttelemaan menneesta ja tulevasta kuten Prinsessa Leia Star Warsissa, luulin näkeväni näkyjä.

Sitten heräsin, ja tajusin, että LVI-suunnittelu on parasta, mitä ihmisen uralle voi tapahtua.
.
Testatkaa itse:
Printaa tämä papreille:
http://virtual.vtt.fi/virtual/proj2/multimedia/TechOutlook2020.pdf
laita se pöydälle, ja kuvaa läppärin tms. kameralla sitä tämän sivun kautta:
http://www.dnv.com/moreondnv/research_innovation/foresight/outlook/video.asp







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia