perjantai 23. marraskuuta 2012

RYM Award 2012 Reijo Hänniselle

Rakennusneuvos Reijo Hänninen sai ensimmäisen RYM Oy:n myöntämän RYM Award -palkinnon:
http://www.rym.fi/2610.aspx

Onneksi Reijo ei ole enää pomoni, niin voi vähän kehua kaveria...

Täytyy rehellisesti sanoa, että en ole törmännyt toiseen vastaavanlaiseen ihmisen, jolla virtaa riittää jatkuvasti, kaikkeen asiaan.

Töissä minä "perin" Reijon tietokoneen kovalevyn, joka on täynnä Jokelan Markun (Granlundin ex-T&K johtaja) ja Reijon tekemiä powerpointteja energiataloudellisuudesta, tietomallinnuksesta, elinkaaritaloudellisuudesta jne.

Mielenkiintoista tässä on se, että powerpointteja on vuosituhannen vaihteesta, 1998 luvulta alkaen.

(Reijohan tuli Granlundille töihin jo 1970 luvun alussa, joten kenties jotain sitä aiempaakin on olemassa...)

Ja voin kertoa, että minun ei tarvitse itse keksiä mitään uutta muutamiin vuosikymmeniin, tuolla kovalevyllä on tavaraa ainakin seuraavaksi 10 vuodeksi. Voin esittää melkein mitä vain, ja se on "uutta" nykysysteemissämme.

Hyvä esimerkki tästä on nykyinen energiahype. Energia on tärkeää, dynaamisia laskentamenetelmiä, primäärienergian merkitystä jne... katsos, vuodelta 1999 olevassa seminaaripuheessa on kerrottu, että näitä asioita pitää vaalia - miksei katsota kokonaisuutta jne.?

No mites tämä rakennusten mittarointi; miten rakennuksesi voi? Pitäisikö siihen asentaa antureita jotta tiedetään, onko kyseessä hometalo vai ei?

Vuonna 2001 tehtiin Taloinfo -järjestelmä erään rakennuttajan pääkonttoriin. Sitä ennen oli jo muutamia vuosia tehty powerpointteja asiasta.

Ja katsos, nyt saa lukea lehdistä, että talojen mittarointi voisi olla ihan fiksua. Mitä jos mitattaisiin, meneekö talolla hyvin...? Laitettaisiin oikein tietokoneeseen kiinni ja se siten piirtelisi käyrää erilaisista ongelmatilanteista....? Jopa hälyttäisi...

Joskus tämä rakennusteollisuuden kehityksen hitaus aiheuttaa harmaita hiuksia... meinaan siinä mielessä, että kun joku asia on jo keksitty vuonna yksi ja kaksi ja sitten kun hedelmiä aletaan korjata, niin keksijälle on harmaat hiukset.

Kysymysmerkillä: Kukahan keksi, että ontelolaattojen onteloissa voi kuljettaa ilmaa sisätiloihin...? (unohdetaan rakennusvalvonnan ahdas tulkinta tässä tapauksessa...)

Ja toinen mieleentuleva juttu:
Nuorena LVI-suunnittelijana juttelin sähkärin kanssa avoimessa "kirjastossa" tilavarauksista alakaton sisällä. Reijon toimistokoppi oli aika lähellä sitä paikkaa.

Kun oltiin saatu kamat järjestykseen 2d-leikkausten avulla (siis huom! ruutupaperille piirrettiin, suunniteltiin; opiksi tietomallihenkilöille...) tuli Reijo huoneestaan "hakemaan  kahvia" ja ohimennen huomautti, että eikös tuossa ole yli 800 alakattorakennetta jolloin alakaton yläpuolinen osuus pitää myös sprinklata.

Perkele, että otti päähän. Äijä oli oikeassa. En tajunnut tuota.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia