lauantai 17. marraskuuta 2012

Vieraskynä: Antti Pekkala, rakennesuunnittelu

Tästä lähtee jälleen, Antilla on pitkä historia tietomallipohjaisesta rakennesuunnittelusta ja sen kehittämisestä A-insinöörien palveluksessa
teroj

---
Tero kyseli  yksi päivä, että löytyykö minulta runosuonta blogikirjoitukseen. Kirjailijaa tuskin tulee enää mutta täytyy miestä kyllä auttaa nyt mäessä kun aiheita kaipaa. Minun mielestä olisi hyvä, että Teron loistavaan blogiin saataisiin keskustelua myösi muiden suunnittelijoiden ja ohjelmistojen tekijöiden suunnista.

Tero kirjoitteli jokin aika sitten reikäobjekteista ja niiden GUIDeista (Globally Unique Identifier), joka on hyvä esimerkki siitä että homma voi mennä vaikeaksi yksinkertaisen asian takia. Minäkin olen näihin ongelmiin viime päivinä törmännyt Teron kanssa olevassa yhteisessä projektissa.

Projektissa 3D-reikäkuvakierto etenee kuitenkin kohtuullisen hyvin tällä hetkellä. Teklasta saimme viimeksi tänään (14.11.2012) uuden version työkalusta ja nyt putkipostikin näkyy IFC-tiedoston tässä projektissa. Parannusta siis edelliseen projektin osalta. Siinä putkiposti oli 3d dwg-muodossa ja huono sitä on Solibriin tuoda... 

Projektissa huomattiin myös, että työkaluista tulee olla oikeat versiot ja ohjelmiston luomat GUIDit tulee olla ja pysyä samana jotta meidän käyttämät ohjelmat voivat keskustella tiedon muuttuessa.

En tiedä mikä oli syynä että vielä toissa viikolla, kun TATE:n IFC:n mukana revisiotieto ei meillä toiminut, Teklassa samoilla tiedostoilla toimi....mutta saimme tähän onneksi korjauksen aika nopeasti.

Pienestä voi olla homma usein kiinni. Vaikka me suunnittelijat näpytämme hiirtä heilutellen päivät pitkät tietoa tietokoneen ja ohjelmien syövereihin taustalla on kuitenkin se fakta, että joka ikinen tieto pitää tallentaa tiettyyn paikkaan,  jotta se on uudelleen käytettävissä. Tiedolle pitää myös jokaisen ohjelman koodissa ja käyttöliittymässä kertoa mm. mihin se tallennetaan.

Onko tieto tekstiä, kokonaisluku, desimaaliluku, onko desimaalierotin piste vai pilkku,  jne jne. Koodareillehan niin jokapäiväinen asia kuin päivämäärä on  haaste, joka pitää joka ohjelmassa osata ottaa huomioon. Käyttäjä voi naputella sen niin monella tavalla.

Sama asia tiedon tallentamisesta koskee myös tietomalleja. Niissä on mahdottomasti tietoa, mutta se pitää osata sinne syöttää oikein ja tiedon hakijan pitää tietää mistä tietoa hakee. Tietoa rakennesuunnittelijan mallista haetaan mm. piirustukseen, luetteloihin ja myös IFC-tiedostoihin.

Betonielementtiteollisuus käynnisti 2011 BEC2012-projektin, jossa tarkoituksena oli kehittää 3D-suunnittelua, tietomallinnusta ja tiedonsiirtoa yhdessä rakennesuunnittelijoiden ja Teklan kanssa. Mukana projektissa on seitsemän suunnittelutoimistoa, joilla työkaluna on Tekla Structures.  Jotta rakennesuunnittelijoiden malleista elementtitehtaita kiinnostava tieto on helposti saatavilla mallien tulee olla tietyllä tavalla tehtyjä ja niissä oleva tieto tulee olla yhteisesti sovitussa paikassa.

Jotta tähän päästään tulee olla ohje, jonka mukaan toimitaan. Tero Kautto teki hienoa työtä ja kirjoitti ohjeen, jossa on pelisääntöjä mallintajille ja tiedonkäyttäjille. Esimerkinä ohjeessa on, että kerrottu elementin Tuoteryhmä-tieto on muuttujassa PRODUCT_GROUP. Ei tuotakaan tietoa muuten voi noin vaan löytää. Ja jotta elementin tarvikkeista saadaan luetteloon oikeat mitat ja yksiköt, tulee ne mallintaa tietyllä tavalla, tästä myös ohjeessa pelisäännöt.

Tällä hetkellä projektin suunnittelutoimistot ovat ottamassa ohjeita ja projektin tuotoksena syntyneitä luetteloita, tarvikeluetteloita ja muuta aineistoa käyttöön projekteissaan. Tuo aineisto on mielestäni hyvä pohja jatkokehitykselle siihen että rakennesuunnittelijoiden mallien käyttö edistyisi.

Tällä hetkellähän rakennesuunnittelijat tekevät vieläkin paljon työtä siinä, että tietomallin tieto saadaan väännettyä 2D-muotoon paperille. Suunnittelijat keskustelevat mallien kanssa aika hyvin mutta sen jälkeen homma lässähtää valittavasti aika usein...

BEC2012-Elementtisuunnittelun mallinnusohje löytyy
http://www.elementtisuunnittelu.fi/fi/suunnitteluprosessi/mallintava-suunnittelu

 -AnttiP   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia