perjantai 7. joulukuuta 2012

Tietomallit ja ylläpito, ver.2

Törmään lähes viikottain kysymykseen: "Missä on tietomallipohjainen rakennusten ylläpitojärjestelmä, mistä sen voi ostaa?"

Vastaan nykyään, että se on "powerpointissa".

Tuo ei ole ihan helppo juttu. Olisi erittäin seksikästä ajella 3d-mallissa ilmavirtasäätimen kohdalle ja klikata sitä ja sitten saisi tiedot: "Halton HFB", 58 l/s, 34Pa, huollettava 5 viikon päästä, hajoaa 8 vuoden päästä"

So what, tuo on suunniteltu arvo (jos suunnittelijan tietomalli on oikein tasapainotettu). Se ei ole:
a) säätömiehen säätämä ilmavirta
b) rakennusautomaation antama arvo

sitten kun molemmat ym. asiat ovat hallussa, voidaan alkaa puhumaan tietomallipohjaisesta rakennusten ylläpitojärjestelmästä.

Ja kuka tuosta on oikeasti kiinnostunut? Yksi pieni härveli jossain kerrosten välissä. Pitää kuulemma keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin, tarjota tietoa kiinteistöjen omistajille - keskittyä isoon asiaan. Ei kukaan ole kiinnostunut pikkuongelmista - ainoastaan suuret (mistäköhän ne"suuret" ongelmat muuten muodostuu...)

Tietomallipohjaisia dokumenttienhallintajärjestelmiä on jo olemassa. Valitettavasti ne ovat lähinnä seuraavanlaisia virityksiä; tehdään yhdistelmämalli ja sitten linkataan tärkeisiin objekteihin käsityönä pdffiä kiinni Voiko joku ihan rehellisesti sanoa, että puhutaa "ylläpitojärjestelmästä"?.

Rakennuttajat / kiinteistöjen omistajat: olkaa tarkkoina siitä, kuinka paljon joudutte ylläpitämään tietomalleja rakennusten lisäksi. Jos tietomallia ei ylläpidetä, ei ole olemassa tietomallipohjaista rakennusten ylläpitojärjestelmää.

On erittäin helppoa tehdä yksi "siirto" suunnittelutiedosta ylläpitotiedoksi, mutta on äärimmäisen monimutkainen operaatio pitää ylläpitotietoa ajantasalla.

Mutta tämä ylläpito on vain tehtävä... on olemassa uusi prosessi nimeltä "tietomallien ylläpito". Se on aivan sama operaatio kuin nykyäänkin olisi pitänyt olla olemassa - rakennusten piirustukset pitää säilyttää jossain paikassa sekä niitä pitää päivittää muutosten mukaisesti.

Kuinka monta kertaa olenkaan ollut saneerattavassa rakennuksessa ja löytänyt kohteen 25v vanhat piirustukset huoltomiesten varaston peränurkasta.

Kukaan ei ole ollut niistä kiinnostunut... piirustukset ovat vanhenneet  ja suunnittelija joutuu arpomaan oikeita ratkaisuja uusissa suunnitelmissa. Kun joku menee vikaan, niin syy on tietenkin suunnittelijan...

No, tiedän, että tähänkin ongelmaan on ratkaisu. Sen toimintaan saattamiseen menee vain 8 vuotta aikaa... (softa on silloin "valmis")

Homma toimii näin:
- olipa kerran tietokanta
- olipa kerran web-pohjainen sovellus, joka osaa käsitellä tietokantaa
- web-pohjainen softa sisältää graafisen käyttöliittymän (lukee ifc-spacet sisälle)
- YTV2012 perusteinen vaatimusmalli on ym. tietokannan kanssa yhteensopiva
- joku TATE suunnittelija teki laiteluettelon ja kaaviot ko. tietokantaan
- joku TATE-suunnittelija ajoi tasokuvien verkostot IFC-muodossa tietokantaan

- urakoitsija teki laitehyväksynnän tate-suunnittelijan tietokantatietojen perusteella (oli annettu tunnus/salasana suunnittelijan tekemäään laiteluettelotietokantaan) . Urakoitsija myös latasi laitteiden tuotetiedot pdf-muodossa suoraan ko. laitteelle.
Kuten kaikki tietää, tässä vaiheessa meni aikaa noin 8 kierrosta, ennenkuin suunnittelija hyväksyi urakoitsijan laitteen (se eka oli kiinalainen, toka oli intiasta ja kolmantena päästiin jo italialaiseen).
 Rakennuttajakonsultti / LVI-valvoja oli tyytyväinen, kun heidän ei tarvinnut tässäkään laitehyväksyntävaiheessa tehdä yhtään mitään.

- Säätömies teki mittaukset ja säädöt tietokannassa olevien säätölaitetietojen perusteella
- Säätömies kirjoitti säädetyt arvot suoraan tietokannassa oleviin säätölaitteisiin
- LVI-suunnittelija teki takuuajan sekä sen jälkeisen ajan energiakulutuslaskelmat perustuen todellisiin, säädettyihin arvoihin.
- Tilaajalle luovutettiin As-built -malli, jossa tietosisältö on vastaava, kuin rakennetussa kohteessa - sekä matemaattisesti että komponenttikohtaisesti.

- Tilaajalle annettiin mahdollisuus hankkia ohjelmisto, jossa ym. tekniikka on valmiina sisällä, ja jota voitaisiin käyttää huoltokirjaohjelmiston rinnalla tietomallipohjaisena kiinteistöjen ylläpitojärjestelmänä.

Tilaaja kieltäytyy tästä ja tilaa urakoitsijalta 36 mappia piirustuksia.

Mapit sijoitetaan huoltomiesten kahvihuoneeseen, vasempaan alakulmaan piiloon kaikilta.








1 kommentti:

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia