lauantai 2. helmikuuta 2013

Astu veitsenterälle

Eräs rakennusurakoitsijan edustaja sanoi minulle: "Devil is in details".

En oiken tajunut tuota lausetta kunnes kuuntelin meidän sprinkulaosaston johtajan valitusta siitä, että rakennuttaja oli saanut xxxxx euron lisälaskun siitä että DN25 kytkentäjohdon korkeusmuutos oli merkattun piirustuksiin "hiirenpaskana".

Siis mallinnussoftan tulkinta korkeusmuutoksesta pienissä putkissa oli pieni ympyrä, joka ei näkynyt paperilla kunnolla tulostettuna (oma huomio: kyllä se näkyi, ja kaikki sen tiesivät siinä olevan, mutta jos on urakka väärin laskettu, niin tässä on lisätienestin mahdollisuus...ja yhdistelmämallissa korkeusmuutos oli tietenkin näkyvillä)

Ja vielä lisähuomiona sprinklerisuunnitteluun: jos katsotte suunnitelmia 7v taaksepäin, niin niin ne ovat kaikki semaattisia, kaavioihin liittyviä raapustuksia. Nykyisillä sprinklerisuunnitelmilla ei ole mitään tekemistä "vanhoihin" piirtelyihin nähden. Nyt ne ovat suunnitelmia, ei kaavioita.

Lisätyölaskuasiaan ei auttanut se, että kohteesta on tehty erittäin tarkka mallinnus (0-7cm tarkkuus). Urakoitsija katsoo sitä asiakirjaa, joka hänelle parhaiten sopii. Paperikuvasa olisi pitänyt olla "polvi", eikä ympyrää. Viitattiin jopa rakennusmääräyskokoelmaan D4 vuodelta 1978, "Piirrosmerkit".

Sieltä siten kaivettiin, että ei voi tajuta korkeusmuutosta putkessa. Perkele - ottaa vieläkin päähän vaikka asiasta on jo kuukausia. Kohde on kuitenkin mallinnettu ja törmäystarkastelut tehty.

Urakoitsijat: jos jatkatte tällä polulla, niin palaan myös itse aikaan 10 vuotta sitten. Teemme mallinnuksen papereita varten - emme rakentamista varten. Teidän on turha olettaa saavanne kohteesta yhdistelmämallia, jos käytätte sitä lyömäaseena.

Saatte pari leikkausta + perkeleesti paperia.

Meidän (suunnittelijan + urakoitsijan) pitää olla kavereita.

Urakoitsija on ystävä.

Tätä hokemaa olen yrittänyt ajaa läpi, mutta se on erittäin vaikeaa, jos urakoitsijalla on urakka miinuksella jo ensimmäisessä työmaakokouksessa.

Puhun tietenkin niistä urakoista, joissa halvin hinta on paras hinta. Erinomaisia urakoitsijoita on suomi täynnä, kunhan heille annetaan mahdollisuus osoittaa pätevyytensä.

Meillä on monia esimerkkejä siitä, että kun urakoitsijan ja suunnitelijan annetaan "lyödä päänsä yhteen" niin lopputulos on erinomainen rakennus. Näitä projekteja haluan lisää.

Mitä se vaatii? Jotain muuta kuin mitä meillä on nyt käsillä. On helppo vaatia täydellinen suunnitelma. Mitä jos rakentaja auttaisi suunnnittelijaa tekemään tietomallin, jonka hän haluaa rakentaa?

Rakennuttaja / tilaaja: astu veitsenterälle. Ota haaste vastaan.



Viikon kuva:





3 kommenttia:

  1. Miten tuosta "viikon kuvasta" saa selville mihin korkeuteen putket tulee ja missä kohdissa tapahtuu korkeuden muutos? Vai onko kuva niitä 7 vuotta vanhoja semanttisia suunnitelmia.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys.

    Perinteinen suunnittelijan vastaus:
    - piirustukset täydentävät toisiaan ja urakoitsijan on tehtävä (työselityksen mukaiset) leikkaukset teknisistä tiloista sekä muista vaativista paikoista.

    Sitten jatkokysymykset / vastaukset:
    - Onko ko. kuva "vaativa paikka"? Tuskin.
    - Leikkauksesta näkyy korkoasema
    - Korkoasemaa ei ole vaadittu suunnitteluasiakirjoissa
    - Kuva on se, mikä on mallinnettu yhdistelmämallissa, eli ei törmäilyjä, putket näkyvät yhdistelmämallissa kuten ym. kuvassa.
    - Kun klikkaat kuvaa, näet "KANSLIA" sanan oikealla puolella olevassa kytkärissä pari äärimmäisen pientä ympyrää -> siinä on korkoaseman muutos. Näistä pylpyröistä tuli lisätyölasku. (niitä oli paljon 2d-kuvassa). Eli liian pienet pylpyrät oli paperilla, ei laskija kuulemma nähnyt niitä...

    Ja tämä kuva on noin vuoden vanha tietomallinnettu sprinklersuunnitelma.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "- Kuva on se, mikä on mallinnettu yhdistelmämallissa, eli ei törmäilyjä, putket näkyvät yhdistelmämallissa kuten ym. kuvassa."

      Suunnittelija on varmaankin mallintanut sprinkleriputken katsomalleen "oikealle" korkeudelle tietomallissa ja korkeusaseman muutoksella välttänyt risteilyn. Eli virtuaalisesti kaikki on kunnossa.
      Ajatuksena se että, miten asentaja pääsisi helpoiten kiinni kohteen korkomaailmaan käymättä läpi leikkauksia, tietomallia jne. Saisiko jo paperisiin suunnitelmiin putkien korkeusaseman kun ne on jo kerran mietitty?

      Tuo korkeusaseman muutos "ympyränä" on aika onneton. Sitä sai etsiä etsimällä kuvasta. Kyllä tuo "polvi" symboli on selkeämpi symboli korkeusaseman muutokselle leikkaustason yläpuolella ja se kertoo myös mihin päin korkeuden muutos tulee tapahtua. Toivottavasti urakoitsija sai lisälaskunsa läpi. Onhan rakennusmääräyskokoelma D4, vuodelta 1978 edelleen voimassa oleva määräys.

      T: Pro bono publico

      Poista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia