perjantai 29. marraskuuta 2013

SKOL ry: TATE-tietomalliprosesseja kommentoitavana

SKOL ry:n Talotekniikkaryhmä  käynnisti vuoden 2013 alussa projektin, jonka tarkoituksena on kerätä prosessikuvauksia niistä tietomallisuunnittelun osa-alueista, joissa on havaittu haasteita - ainakin talotekniikan näkökulmasta. Tarkennuksena se, että haasteet eivät ole lakiteknisiä, joku voisi niitä ongelmiksikin sanoa.

Työhon perustettiin paras A-ryhmä, eli kyseltiin SKOLlin taloteknistä suunnittelua harjoittavilta toimistoilta halukkuutta osallistua talkoisiin. Työporukkaan ilmottautui lopulta firmat: AX-suunnittelu, Granlund, Hepacon, Lausamo, Maaskola, Pöyry, Talokeskus, Wise Group ja Äyräväinen.

Rakennepuolen kommentoinneissa kunnostautuivat A-Insinöörit, Finnmap ja Ramboll.
Arkkitehtipuolelta saatiin myös hyviä kommentteja, joiden kautta hiottiin prosessia kaikille yhteensopiviksi.

Prosesseiksi valittiin useiden vaihtoehtojen joukosta:
- Alakattosuunittelu
- Reikäkuvasuunnittleu
- Rakennemallin valmiusastevaatimus ennen TATE-mallinnuksen aloittamista

Kaupanpäälle tuli kuvaus siitä, miten origo laitetan paikalleen ja hieman sanastoa tietomalliteknisistä termeistä (koskien näitä prosessikuvauksia, mitään akateemistä tutkimusta sanastosta ei lähdetty tekemään)

Kommentointiversio prosesseista löytyy SKOLlin sivuilta:
http://www.skolry.fi/talonrakennussektori

Suora linkki kuvaukseen:
http://www.skolry.fi/sites/default/files/SKOL_TATE_prosessikuvauksia_201311.pdf

(edit: linkki lopulliseen kuvaukseen:
http://www.skolry.fi/tiedotteet/talotekniikkasuunnittelun-tietomalliprosessia-p%C3%A4ivitetty-ty%C3%B6njaosta-hyv%C3%A4-sopia-etuk%C3%A4teen )

Käykää lataamassa, lukeaa ja kommentoikaa. Julkaisu tehdään vuoden 2014 alussa.

On tiedossa, että ohjeet ovat tylsää luettavaa ja todellisuudessa niitä katsotaan varmaankin sitten, kun on ongelmia toteutuksen kanssa (=etsitään syyllistä). Mutta rautalankaa on vaikea vääntää, jos sitä ei edes yritä taivuttaa.

 Toivottavasti mahdollisimman moni tilaaja viittaa näihin prosesseihin, kun tilataan tietomallisuunnittelua. Eli kolme lausetta suunnittelun tarjouspyyntöön, joka on tehty  TATE12 tehtäväluettelon mukaisesti:
- Kohde mallinnetaan "Yleiset Tietomallivaatimukset 2012" mukaisesti, viitaten tehtäväluettelossa valittuihin tehtäviin.
- Kohteessa noudatetaan SKOL ry:n tietomallinnusprosesseja (http://www.skolry.fi/talonrakennussektori )
- Tietomallien käyttötarkoitus on: xxx, yyy, zzz

Ja kyllä, tuo tilaus on tehtävä myös ARK ja RAK suunnittelijoille - yhteispeliähän tässä tehdään, ei riitä että yksi osapuoli noudattaa jotain ohjetta.

Viikon kuva:
Alakattosuunnittelua yleis- ja toteutussuunnitteluvaiheessa
1 kommentti:

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia