perjantai 8. elokuuta 2014

Origo versio 2

Kesälomat ohi, joulua odotellessa.

Tämä on viimeinen kirjoitukseni origoista mihinkään julkaisuun. Nyt minä lopetan, nyt en enää jaksa.

Hermot riekaleina. Ei VOI olla näin vaikeaa.

http://tietomalli.blogspot.fi/2011/05/origo.html

Jälleen yksi projekti, jossa origo hakusessa eri osapuolilla noin kerran kuukaudessa vaikka ohjeistus on annettu ja jopa rakennuttajakonsultin kautta palavereissa läpikäyty useampaan otteeseen. Ja eri osapuolten välillä hyväksyttynä.

Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että tämän sivuston ilmoittamaan origoon:
http://fi.wikipedia.org/wiki/ETRS-TM35FIN
ei voi mallintaa rakennuksia. Origo ei voi olla tyynellämerellä 25.000km päässä kun tehdään rakennusten tietomallinnusta.

Infratekniikka on eri asia, koska he eivät mallinna vielä mutteritasolle. Mutta kun Infrasektori pääsee tästä heidän tietomallinnuksen alkuhuumasta realistiselle tasolle, niin tämä kirjoitukseni alkaa koskettaa myös heitä.

Jos ette ole huomanneet, niin maaPALLO on pyöreähkö ja siinä aiheutuu mittakaavavirhe kun mallinnamme tasolla olevia kerroksia rakennukseen.

Lisäksi prosessorien liukulukuvirheet kertaantuvat, ja saamme koordinaateiksi epämääräisiä desimaalilukuja -> pitäisi olla "100,100,100", mutta se on cad softan aivoissa: "100,0000001, 100,0000001, 100,0000002". Ja kun näitä vektoreita jaetaan, derivoidaan, interpoloidaan, integroidaan, hyperventiloidaan keskenänsä niin tapahtuu laskuvirheitä. Tietokoneiden matematiikkaprosessoriosuudet eivät siis osaa matematiikkaa.
Valittakaa Intelille tai AMD:lle.

Mulle on oikeastaan ihan sama, missä se origo on (kunhan kaikilla rakennussuunnittelun osapuolilla on sama origo), jos BIM softat toimisivat tuon origon kanssa mutta kun ne ei toimi.

Sitten kun tehdään IFC-malleja, niin ainakin minä suosittelen tekemään ne siihen origoon, joka on valittuna BIM softassanne "WCS"-origoksi, eli siihen origoon, jossa tehdään todellinen mallinnus. Jos lähdetään kikkailemaan sillä, että mallinnetaan omassa origossa "WCS" ja sitten laitetaan ifc-exportissa siirtokoordinaateiksi "WCS * xyz25000" eli tehdään joku siirto jonnekin ja parhaimmassa tapauksessa myös pieni kiepsautus 28.679835 astetta (minkä origon suhteen?) niin eihän tuo voi oikeasti olla toimiva ratkaisu, kun ajatellaan kaikkia eri suunnitteluosapuolia ja heidän omia (erilaisia) BIM softia.

Jos joku sattuu suunnittelemaan / mallintamaan johonkin kylään esim. Otto -automaatteja, niin valitkaa sieltä kylästä YKSI origo, jonka suhteen nuo kaikki Otto -automaatit mallinnetaan BIM-softilla. About max. 10km päässä olevat Otot tähän samaan origoon.

Jos tuohon samaan infrakuvaan halutaan mukaan myös Nosto -automaatteja jotka ovat toisessa kylässä  200km päässä (ja niillä on oma yhteinen origo omasta kylästä), niin hakekaa näiden kahden eri maailman välille yhdistävä koordinaatisto, jotta MOLEMPIA pystytään siirtämään siihen haluttuun uuteen koordinaatistoon (vaikkapa ETRS-GK25).

Jos Frank Otto haluaa nähdä nuo automaatit yhdessä kokonaisuudessa karttapohjan päällä, niin:
a) ne näkyy kaikki, kun tehdään yhdistelmämallisoftassa tarvittava siirto Frank Otton ilmoittamaan koordinaatistoon
b) ne näkyy siinä suoraan, jos Frank Otto on rakentanut oman maailmansa tuon fiksusti valitun kyläorigon mukaiseksi
c) niitä ei näy oikeassa suhteessa toisiinsa mitenkään, koska kukaan suunnitteluosapuolista ei ole noudattanut / ymmärtänyt ohjeita ja ovat kiinnostuneita vain omasta suorituksestaan.


Lisätietoa BIM origon sijainneista:
http://files.kotisivukone.com/buildingsmart.kotisivukone.com/YTV2012/ytv2012_osa_3_ark.pdf

http://www.skolry.fi/sites/default/files/SKOL_TATE_prosessikuvauksia_201406.pdf

BIM-origosanastoa:

WCS:
World Coordinate System on Autodeskin (AutoCAD) keksintö. Se ei ole Global -origo, joka on maamittareiden maailmanorigo tyynellä merellä (ETRS-GK25 yleensä Helsingissä))

Local -origo: jotain jonka joku on keksinyt jossain. Voi olla mitä vaan, esim. WCS tai jos lokaali paikka on maapallo, niin vaikkapa tyynellämerellä.

UCS:
User Coordinate System, mallintajan oma paikallisorigo joka luodaan jos haluaa tehdä jotain mikä tuntuu itsestä kivalta. Ei vaikuta mihinkään, ei sekoita mitään, saa vapaasti käyttää.

ACS:
Auxiliary Coordinate system. Kuten UCS, esim. Bentleyn tuotteissa (Microstation).

Global:
En tiedä alkuperää, mutta jossain "hyvin" alkaneissa projekteissa sitä on pidetty sekä tyynenmerenorigona että WCS origona. Ja jos joku on halunnut, niin on myös sana "Local" on lisätty tähän yhteyteen. Ja UCS / ACS on tilanteesta riippuen sopinut tähän kategoriaan. Älä käytä tyynenmerenorigoa WCS origona.

Viikon kuva:









5 kommenttia:

  1. Valehtelin. Tämä on viimeinen (?) kommnetti:
    http://www.lynda.com/Revit-Architecture-tutorials/Managing-Location-Coordinates-Revit/197596-2.html#.VUTZIrVkJ7A.linkedin

    Eli miten Revitissä laitetaan origo paikalleen

    VastaaPoista
  2. Moi

    Opiskelen mittaamista ja minulla olisi sinulle kysymys. En tiedä osaatko vastata, mutta kirjoituksiesi perusteella olin jonkinlainen rakennusinsinööri (?), joten jotain varmasti osaat sanoa tähän minun kysymykseeni.

    Nykyisin kun taloa suunnitellaan, on paljon erilaisia suunnittelijoita, rakennesuunnittelijasta sähkösuunnittelijoihin jne. Suunnitelmathan yleensä luodaan sähköisesti DWG-tiedostoina ja näitä DWG-tiedostoja saattaa olla iso kasa jollain isommissa hankkeissa.

    Kun mittaan takymetrillä ja merkitsen pisteitä, niin onko kaikissa suunnitelmissa eli DWG-tiedostoissa sama koordinaatisto? Eli siis vissiin toisin sanoen onko niillä samassa paikassa origo?

    Monissa DWG-tiedostoissa eli suunnitelmissa on samoja asioita: esim. kerroksen pohjakuvassa ja LVI-suunnitelmissa voi olla molemmissa esitetty sama kaivo tai viemäri. Onko siis väliä kummasta ottaa koordinaattitiedot ja syöttää laitteeseen? Tietenkin on väliä, jos koordinaatisto ei ole sama, mutta onko näissä yleensä sama?

    Kiitos etukäteen.

    VastaaPoista
  3. Terve. DWG on cad-softa Autodesk AutoCADin formaatti + kohtalaisen monessa taloprojetkissa käytössä.
    Origo "pitäisi" olla kaikissa dwg -kuvissa sama, jos vain suunittelutyhmä tekee edes pienintä alkukantaista yhteistyötä. Mutta siitä ei siis voi olla varma, joskus individualismi voittaa jollakinosapuolella ja he laittavat omat kuvansa johonkin toiseen origoon. Yleensä tämä käy siten, että esim. arkkitehti ei tee Autocadillä töitä (aika harva enää tekee) ja kun he tulostavat ohjelmistaan dwg-kuvan erikoissuunnittelijoille, niin origo inhimillisten erehdysten saattelemana menee minne sattuun.

    Sinun tapauksessa kannattaa aina varmistaa, että olet WCS koordinaatistossa. UCS voi olla missä vaan.

    Jos esim. asemakuvassa + pohjakerroksen kuvissa näkyy samaa viemäriä / kaivoa eri paikassa, niin ei voi tietää, kumpi on oikeassa paikassa. LVI:n tarkkuus ei ole millilleen, vaan näissä tapauksissa heittoa voi olla hyvinkin 2-10cm hyvissäkinkohteissa. Jos pohjakuvat on "vain" piirrelty, (eli kuten ~15 vuotta sitte). niin heitto voi jopa metri.

    Yleisesti siis: koordinaatisto tulisi olla kaikissa dwg-kuvissa sama, mutta koska maailma on paha paikka, niin ei se aina näin ole.

    VastaaPoista
  4. Miksi ei voi mallintaa TM35-koordinaatistoon? Maapallon pallopinta ei vaikuta tähän mitenkään, koordinaatisto on oikaistu tasolle. Origon koordinaatit voi lyhentää ja lisätä ne lopuksi valmiiseen malliin

    VastaaPoista
  5. Saako autocadia kirjoittamaan koordinaattia näkyviin ja kuvalle ?

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia