lauantai 28. huhtikuuta 2012

Tekla BIMsight 1.5 + IfcZone

Tekla parantaa ilmaista IFC-ohjelmistoaan.

En ollut vähään aikaan softaa käyttänyt ja ajattelin, että tsekataanpa, mitä uutta on tullut.

Uuteen tarkastukseen on ajanut myös Teklan kaverit, koska ovat kovasti pyydelleet ifc tiedostoa, jossa on IfcZone määrityksen mukaisia alueita mallinnettuna (kts. joku aikaisempi blogini, ytv2012 jne). Olen lähetellyt 3-4 eri kaverille samoja malleja, kun ovat pyydelleet (vinkki, koordinoikaa hieman toimintaanne...)

Ensimmäinen ihmetykseni on "nopeus". Kirjoittelen tätä tekstiä kun taustalla BIMsight latailee zoneilla varustettua ifc:tä (25Mt). Kun aloitin ifc:n avaamisen koneelleni, luin myös paikallislehden nimeltä "Vartti". Veikkaan, että tuo nimi on tullut siitä ajasta, joka lehden lukemisene menee.

Kun ifc on avautunut softaan, alkaa tutkimusmatkani... (poistun blogista ja avaan bimsightin) ja 30 sek tutkiskelun jälkeen voidaan todeta, että Tekla BIMsight osaa lukea Zoneja, mutta ei osaa näyttää niitä ruudulla.

Tässä malli, jossa näkyvissä grafiikka ja listassa zonet.

Mielenkiintoinen tapa näyttä zonet "zone = zone".Siinä voisi lukea mielestäni kuitenkin zone=301TK01, 4-8-kerros eteläsiipi". Se kertoisi hieman enemmän asiasta. Ja tuo tieto on sisällä ifc:ssä.

Nopeasti tekemäni tutkielma paljastaa, että zoneja ei osata visualisoida ruudulle:

Kuvassa kaikki objektit hidetettynä, paitsi zonet. Aika vähän näkyy iv-koneiden palvelualueita.

Ei auta, vaikka laittaa spacet päälle:

Näkyy vaan kaikki spacet.

Joku toinen softa tekee saman asian näin (avasi muuten mallin noin 20sekunnissa, mutta oli sairaan hidas grafiikan pyörityksessä...):


Eli, odotellaanpa Tekla BIMsight 1.5.1 versiota, jotta saadaan Yleisten Tietomallivaatimusten 2012 mukaista visualisointia aikaiseksi.

Ja tästä päästään toiseen asiaan kiinni: miksei BIMsight osaa näyttää taloteknisistä verkostoista kaikkein tärkeintä tietoa: mihin systeemiin kanavat / putket kuulivat? Mikä on iv-kone, joka syöttää ilmaa klikattuun kanavaan?
Kuva magicad -ifc:stä bimsightin kautta katsottuna:

Eli tiedoissa näkyy kivoja asioita, mutta kaikista tärkein puuttuu - mikä järjestelmä?

Jos tämä on kiinni siitä, että pitäisi ostaa maksullinen bimsight, niin miksei sitä laiteta markkinoille? Sama juttuhan on arkkitehtiseinien kanssa. Kaikkia tietoja ei näytetä.  Maksaisin softasta  100e, jos näytettäisiin kaikki tiedot... kuten simpleBIMissä. tai Solibrissa.

En löytänyt BCF formaatin tukea, mutta kaiketi sekin on tulossa...


Yhteenveto 1.5 testistä:
Loistava softa, varsinkin kun katsotaan hintaa.
Nopea (kunhan on saanut mallin sisälle), looginen, helppokäyttöinen.
Puutteita attribuuttitiedon näyttämisessä.
Aivan järjettömän hyvä leikkaustyökalu / zoomaukset.
Ehdoton valinta työmaakäyttöön.
OpenBIM - IFC - mitä muuta voisi vaatia?


Ja esitän jälleen nöyrimmän pyynnön: Please, Trimble / Tekla: tehkää MEP-softa, jotta me talotekniikan ammattilaisetkin pääsisimme nauttimaan tietomallinnuksesta.






torstai 5. huhtikuuta 2012

YTV 2012: TATE-Vaatimusmalli

Yleisten tietomallivaatimusten (http://buildingsmart.fi/8) osassa 4, kappaleessa 3 puhutaan TATE-Vaatimusmallista.

Aihe on käsitelty aika kevyesti, tämä kappale voisi olla kokonaan omana osiona YTV2012 vaatimuksissa.

Olen välillä ihmetellyt, kuinka ammattitaidottomasti  suunnittelua tilataan sekä valvotaan. Tilaajalla pitää olla vaatimuksia siitä, minkälaisen rakennuksen he haluavat. Jos he eivät ole ammattilaisia rakentamisessa, niin suunnittelijan tulee kertoa heille, mitä he haluavat.

Tuo ei ole monimutkaista, vaan varsin yksinkertaista asiakkaan palvelemista - tehdään sitä mitä on tilattu.

Asiakkaalle kerrotaan vaatimusmallin avulla, mitä he tulevat saamaan. Vaatimusmallin kautta voidaan keskustella sisälämpötilat, puhtaustasot sekä yli-/alipaineisuudet ennen, kuin suunnittelua on varsinaisesti edes aloitettu.

Olen itse mokannut eräässä kohteessa vaatimusmallin tekemisen. Asiakas halusi tilaan "jäähdytetyn tuloilman". En tajunnut tarkentaa asiaa, vaan käytin alueen iv-konetta, jossa on jäähdytyspatteri. Kyseessä oli laboratoriorakennus ja vastaanoton jälkeen käyttäjä roudasi tilan täyteen erinäistä teknisiä laitteita. Sisälämpötila karkasi käsistä.

Kun asiaa selvitettiin, viitattiin huonekorttiin, jossa oli vaade "jäähdytetylle tuloilmalle". Yritä siinä sitten selittää, että erillisjäähdytystä ei oltu suunniteltu, kun olin tajunnut asian väärin.

Vaatimusmalli on yksinkertaisuudessaan excel -taulukko, jossa on kerrottu tilatyypin suunnitteluperusteet. Joissain piireissä sitä kutsutaan sisäilmataulukoksi.

Tietomallipohjaisen vaatimusmallin suunnitteluperusteet ovat liitetty esim. tilaobjektiin (IfcSpace). Suunnitteluperusteina voi olla esim. tilan max.lämpötila kesäaikana, tilan ilmamäärä rakennusmääräyskokoelman mukaisesti l/s /m2 tms.

Tietomallipohjainen vaatimusmalli mahdollistaa sen, että suunnittelun edetessä vaatimusten toteutumista voidaan tarkastella siihen soveltuvilla ohjelmistoilla. Ihmisen ei siis tarvitse erikseen excelistä tarkastella, että täyttääkö suunnitelma vaatimuksia, vaan tietokoneen voi valjastaa tarkastustyöhon. Ne tilat, jotka eivät täytä vaatimuksia, värjäytyvät esim. punaiseksi.

Tämä tekee vastaanottovaiheessa tilojen vaatimustenmukaisuuden tarkastamisen kohtalaisen yksinkertaiseksi. Valitettavasti en ole vain koskaan nähnyt, että kohteen vastaanottaja olisi verrannut toteutuneita ilmamääriä tai jäähdytystehoja (huonejäähdytyksen nestepiirin "l/s"arvoja) suunnittelun alkuvaiheessa annettuihin vaatimuksiin.

Vaatimusmallin käsittely kehittyy projektin etenemisen myötä. Vaatimuksista tulee tavotteita, tavotteista tulee simuloituja arvoja ja niistä taasen suunnitteluarvoja. Loppupeleissä voidaan puhua mitatusta arvosta sekä vaatimusten toteutumisesta.

Yksinkertaistaen:
Tilan max. lämpötilavaade: 26oC kesällä
Olosuhdesimulointi kertoo, että tämä toteutuu ilmamäärällä 28 l/s ja erillisjäähdytyksellä 386W
Suunnittelija päättää, että tilan arvot ovat 30 l/s ja 400W
Urakoitsija mittaa tilasta 29 l/s ja 430W
Tilan lämpötila on mitoituskelissä alle 26°C

Voidaan todeta, että tila on täyttänyt vaatimukset sisäilmaolosuhteiden toteutumiselle.

Vaatimusmalli on tehnyt tehtävänsä.

Viikon kuva:


Tietomallipohjainen vaatimusmalli, mitä tummempi väri, sitä enemmän ilmaa / neliömetri tilaan tungetaan: