torstai 28. kesäkuuta 2012

Koska "se" livahtaa nettiin...

Olen tässä pienen aikaa miettinyt, että koskahan ensimmäinen yhdistelmämalli livahtaa nettiin ladattavaksi.

Siis esim. Eduskuntatalo, TKK:n päärakennus, Musiikkitalo, Finavian terminaalit, joku sairaala tms.

Tämähän on vain ajan kysymys, koska yhdistelmämalli lähtee jonkun lapasesta mustille markkinoille.

Jatkuvalla syötöllä minäkin teen työtäni sen eteen, että työmaa ottaisi mallit käyttöönsä. Ja nyt se työ on tuottanut hedelmää muutamien vuosien ajan. Olen tähän asti toiminut luotettavien firmojen kanssa.  Mutta viimeaikoina työmaan tietomallikokouksissa on alkanut kuulua viron sijasta myös puolaa, saksaa ja venäjää.

On päivänselvää, että yhdistelmämallit tulevat olemaan normikäytäntöä työmailla muutamien vuosien päästä.

Silloin ei enää suunnitelija voi olla vastuussa siitä, lähteekö mallit projektipankista kohti paratiisisaaria vai insinööritoimiston servereitä.

Kenen on vastuu, kun malli lähtee käsistä: rakennushankkeeseen ryhtyvän, tilaajan, rakennuttajakonsultin (hah...), sopimusten tekijän... vai jopa viranomaisen...?

Miten varmistetaan, että yhdistelmämalli ei pääse terroristeille? Minulla ei ole muuta vastausta kuin se, että laitetaan aikaraja yhdistelmämallin toimivuudelle.

Toimii esim. Navisworksin nwd:ssä. Kunnes joku hakkeroi senkin.



torstai 21. kesäkuuta 2012

Mistä löytyy Suomen Howard W. Ascraft Jr ?

Minulle on viimeisen parin vuoden aikana tullut päivänselväksi se, että Suomen rakennusteollisuuden tuottama huono laatu, rakennuksen käyttäjien kokema huono lopputulos ja kaikkien rakennusteollisuuden piirissä olevien valittama "liian kova kiire" johtuu vain ja ainoastaan vääristä sopimusmalleista.

Suomessa tehdään rakennuksia fundamentaalisesti väärillä rahoitusperusteilla.

Rakennuksia pitäisi tehdä siten, että:
a) tilaaja saa sitä, mitä on tilannut - sillä rahalla mitä on käyttävissä.
b) suunnittellija on kykenevä toteuttamaan sen mitä on tarjonnut
c) urakoitsija pystyy toutettamaan rakennuksen suunnitelmien mukaisesti
d) käyttäjä on tyytyväinen siihen mitä on saanut

Miten?

Löytämällä Suomen Howard Ascraft Jr.

Siis lakimies.

Olen ollut onnekas, kun olen päässyt pari kertaa kaverin kanssa juttelemaan / esitystä kuuntelemaan. Harvemmin löytyy noin fiksua kaveria - ja vielä jenkkilakimies.

Tämä kaveri on viilannut IPD-sopimukset sellaiseksi, että ei tarvitse kesken projektin tai sen jälkeen alkaa haastaa muita suunnittelu- / rakennusosapuolia oikeuteen.

Kun suomen Ascraft on löydetty ja hän on tehnyt allianssi / hybridi-ipd sopimustekstin tms. niin päästään meilläkin eteenpäin. (Infrapuolen allianssisopimustekekstiä ei voi ihan sellaisenaan soveltaa rakennuspuolelle).

Valitettavasti tähän hommaan ei pysty ihan normaali lakimies. Pitää pystyä ajattelemaan aika laajasti - ymmärtää jotain muutakin kuin lähtoajatus: "miten toimin kun olen riitatilanteessa vastapuolen kanssa". Lean -ajattelu on välillä ihan hienoa, ja se pitäisi saada myös ko. lakimiehen aivoihin.

Tämän jälkeen voidaan keskittyä tekemään yhdessä rakennuksia, jotka ovat sellaisia, joita tilaaja on tilannut. Ja jokaisella suunnitteluosapuolella on edelleen mahdollista saada kate omalle työllensä - tai kenties jopa jotain enemmän.

Tyytyväinen asiakas.

Ja tuota ei toteuteta ilman tietomalleja.

Howardista lisää googlesta hakusanalla
"howard ascraft ipd"

tai:
http://vimeo.com/30372997

lauantai 16. kesäkuuta 2012

COBIM lontooksi / YTV2012

Finally,

http://www.en.buildingsmart.kotisivukone.com/3

English versions of Finnish National BIM Requirements.

With these requirements, world will be a better place to be.... :)

torstai 14. kesäkuuta 2012

IFC iPadille

Kaikkien omenahärveleihin perehtyneiden kannattanee seurata firman SVSinnovations kehitystä.

Firman taustalla on vankkaa markkinaosaamista sekä riittävästi propelipäitä tekemään ratkaisuja, joiden uskon olevan todellakin innovatiivisiä firman nimen mukaisesti.

http://www.svsi.fi/

Koska olen vieläkin pystynyt välttelemään Applen tuotteita, en ole päässyt katsomaan, onko heidän iPadille tehty IFC-tiedostojen katseluohjelmisto jo julkaistu (pitäisi löytyä imurointipalvelusta, jos kaikki on mennyt kuten Strömsössä).

Demoja olen nähnyt / kokeillut ja hienolta vaikuttaa. Kenties ei ole tarkoitettu rakennuksia suunnittelevalle insinöörille, mutta jos on kiinteistönvälittäjä tai pitää esitellä kohdetta rakennusalaa tuntemattomalle, niin softa on lupauksia antava.

Miksei sovellu suunnitteluinsinöörille...? Siksi, että se on liian hyvän näköinen. Pintamateriaaleja, varjoja, värejä. Ei näitä asioita ketään viitsi / halua suunnittelumalliin laittaa. Mutta jos katselijana on tilan mahdollinen vuokralainen, niin tottakai pitää olla pientä realistisuutta mukana mallin pyörityksessä.

Yksi kokonaisuuden hieno juttu oli, kun minulle demottiin iPhonen ja iPadin yhteistyötä. Pystyt pyörittämään mallia iPadilla, ja kuvaruutu siirtyy verkkoja pitkin iPhonen näytölle. Kerrankin voitaisiin demota tilanne, että urakoitsija on työmaalla ja katselee omaa iPhoneaan (tai iPadia). Suunnittelija pyörittää konttorilla mallia iPadilla (joka näkyy siis urakoitsijan puhelimessa) ja kertoo samalla, että mitä pitää tehdä jne.

Ehkä pieni reality check pitää tässä tehdä, eli että urakoitsijalla olisi ammattitaito katsella iPhonen ruutua (tai että hänellä edes olisi se olemassa), mutta teknisesti tuo on siis jo nyt mahdollista.

Veikkaan, että tämä on muutaman vuoden päästä realimaailmaa.Uskon vakaasti (ainakin vielä) että 3-5 vuoden sisällä tabletit alkavat vallata työmaita. Ei siis siniset pillerit, vaan kädessä kannettavat Win8, Android, iPad -tuotteet.

Hauska juttu tämän softan kehittäjien asenteesta oli se, että kyselin heiltä "Lisätyn todellisuuden" (AG, Augmented Reality) käytöstä softan yhteydessä. Kommentti oli vähän sen suuntainen, että se on jo nähty, ei ole kiinnostavaa.''

Kuten todettua, välillä propeli voi pyöriä markkinamiehen näkökulmasta väärään suuntaan... tai olla liikaa aikaansa edellä.