Kuten totesin blogissani:
http://tietomalli.blogspot.fi/#!/2012/11/visualisoinnit-vs-tietomalli.html
että arkkitehtien projekien alussa tekemät visualisoinint harvemmin toteutuvat sellaisenaan, niin YLE on huomannut samansuuntaisen asian:
http://yle.fi/uutiset/arkkitehtien_havainnekuvat_myyvat_karamellisia_utopioita/6728331
Taas esimerkki siitä, kuinka vahvistetaan sitä luuloa, että rakennuksen loppukäyttäjää "huijataan" näillä alkuvaiheen visualisoinneilla.
Pitää olla aika kova, kustannustietoinen arkkitehti, jotta pystyisi toteutamaan myyntivaiheen rakennuksen lopullisena tuotoksena.
Hyvä esimerkki YLEn uutisen kuvista on Pasilan asema, joka vastaa aika hyvin toteutusta - vai onko piirretty jopa vasta sitten, kun rakennus on lopullisesti suunniteltu...?
Joka tapauksessa, nykyiset visualisoinint ovat "liian hyviä", ja näin normaali käyttäjä kokee saavansa jotain muuta kuin mitä oli tilattu. Rakennusalan ammattilaisillakin pitää olla hyvä lukukyky ensivaiheen visualisointien kanssa ja ymmärrys siitä, että saatu visu on "aihio", jota lähdetään projektissa työstämään.
Eli, ei ole mitään väärää siinä, että arkkitehti tekee ensimmäiset luonnokset visualisoimalla ajatuksiansa siten, että muutkin ymmärtäisivät mitä ollaan hakemassa.
Sen jälkeen alkaa suunnittelu / rahavirtojen tarkastelu ja "ajatus" tarkentuu lopulliseksi rakennukseksi.
Olen itse täysin samaa mieltä kuin uutisessa allaolevan lauseen kirjoittaja:
"Mitä järkeä suunnittelukilpailuissa sitten on?
- Niillä haetaan uusia innovaatioita. Niitä ei synny, jos arkkitehdeille annetaan liian tiukat rajat, Jaakko Stauffer sanoo. "
Viikon kuva:
Pasilan Asema