lauantai 29. marraskuuta 2014

Lean Construction seminaaria tarjolla

Älkää missatko tätä:
http://vison.fi/uutiset.html?35

Lean Construction seminaaria tarjolla, pääesiintyjänä Michael Bade, kaveri joka väänsi julkisen hankintalain alaisen UCSF:n  (University of California, San Francisco) tilausmetodit sellaisiksi, että IPD projektit ovat mahdollisia.

Esityksen jälkeen on toivottavasti selvää, että julkisissa hankinnoissa voi aivan hyvin käyttää IPD / Allianssimenetelyä.

Tai kuten Herra Bade sanoo, se on "IPD'ish" sopimus.

Eräästä Badeen projektistä on kirjoitettu täällä:
http://tietomalli.blogspot.fi/2011/06/olen-nahnyt-tulevaisuuden.html
ja
http://tietomalli.blogspot.fi/2014/05/california-uber-alles.html


Viikon kuva:
Mr Bade UCSF:n kampuksella


perjantai 21. marraskuuta 2014

Kun homma lähtee lapasesta

Muutaman kerran on tullut eteen tilanne, että ei pysty ymmärtämään toisen osapuolen ajatuksia.

Tai sitten kyseessä on normaali tilanne, jossa etsitään syyllistä ja oma vastuu pyritään siirtämään ravintoketjun seuraavalle osapuolelle.

Tässä sähköpostikeskustelua oikeasta kohteesta, jonka LVI-suunnittelutoimiston tiedän olevan TOP15 joukossa Suomen TATE-mallinnuksen piirissä. (LVI-suunnittelijan lupa julkaisulle saatu)

LVI-suunnittelija:
(edit)
"Tarkasta tietomallista on tullut työmaan jarru. Urakoitsijan alustava arvio seinärei’itysten korjaamisesta on xxxxx €.
Arviosta puuttuu vielä mahdolliset tekniikka-asennusten tietomallista aiheutuneet kustannukset.
Voisitko kertoa, mitä suuruusluokkaa yo. kohteen tietomallin päivitys YTV-mallista malliksi, jossa sallitaan 25 mm:n törmäilyt.
"
(edit)


Minä:
"
Terve xxccyy,

Minun mielestä tämä ei ole ollenkaan tietomalliasia.

Urakoitsija ei voi tehdä reikiä mitoittamattomien pohjapiirustusten / tietomallin perusteella.
Jos oikein yritetään tarkkuustasoa hakea, niin olisikohan toleranssi se, minkä 1:50 mittatikulla pohjakuvista saa mitattua?

SKOL ohjeistus reikävarausten teosta löytyy täältä:
Olen tuon hankkeen vetänyt, rakennesuunnittelijat ovat sen hyväksyneet skollissa

Jos teille ei ole etukäteen kerrottu, että rei'ät tullaan tekemään mallin perusteella (muihinkin seiniin kuin kantaviin) niin vähimmäisvaatimus mielestäni on, että siitä teille etukäteen kerrotaan jotta voitte kertoa, onko se edes mahdollista.

En valitettavasti pysty antamaan arviota ajankäytöstä, en tiedä toimintatapojanne. Mutta sen tiedän, että päivittämisessä ei ole mitään järkeä. Tietomallin tarkoitus ei ole olla 1:1 graafinen näkymä rakennettavasta kohteesta, vaan se on suunnitelma. Jos sitä aiotaan käyttää esim. esivalmistusten, reikien tms. tekoon kokonaisvaltaisesti, niin sitten se pitää tehdä tätä käyttötarkoitusta silmälläpitäen. Käytännössä mallinnuksen silloin tekee siis urakoitsija (kuten keskieuroopassa/jenkeissä)

Jos reikiä halutaan tehdä mallien perusteella, niin ne tulee tehdä reikävarausobjektien kautta, jotka on suunnittelija tehnyt, konnari hyväksynyt. Ei siis tasokuvin kanavien / putkien perusteella.

Kummallisesti tämä tietomallinnus tuntuu välillä hämärtävän ihan normaaleja suunnittelu- ja työmaatoimintakäytäntöjä. Ei vanhat säännöt ole minnekään kadonneet, työkalut ja prosessit ovat vain uusia (niin, jos olette tehneet suunnittelun kuten ennenkin muuttamatta toimintatapoja suunnittelutiimin yhteistyössä / työmaan keskuudessa, niin ongelmia alkaa tulla… tietoa on liikaa, sen oikeellisuutta pitää pystyä tarkastelemaan).

Tuo 25mm "toleranssi" hämää minua. TATE-kamat ovat eriarvoisia sijaintejansa suhteen eri osissa rakennusta. Näkyvillä olevat kamat varmaankin tulisi olla kohtalaisen tarkasti, mutta esim. iv-konehuoneessa tuo tarkkuus on sulaa hulluutta. Eli mielestäni ei voi katsoa suoraan mihinkään numeroarvoon, pitää osata / pystyä käyttämään järkeä.

Jotenkin minusta tuntuu, että suunnittelun ohjaus tai luulot tietomallintamisen tarkkuudesta ovat lähteneet käsistä. Jälkikäteen näiden asioiden perkaaminen on harmittavaa. Pitäisi olla ennen mallinnusta selvillä, mihin käyttötarkoitukseen sitä tullaan käyttämään. Kaikki ei ole mahdollista – joillakin voi olla luulo, että kun tehdään YTV:n mukaisesti, niin sitten on vaikka mitä mahdollisuuksia. Ei ole, ne pitää osata kertoa ennen mallinnusta.

teroj
"

Kommenttina tuohon viimeiseen kappaleeseen: Ei sellaista henkilöä ole olemassa, joka pystyy kertomaan hankkeen alkuvaiheessa, mitä tullaan tekemään ja miten. Tuo on utopiaa. Mutta se ei ole, että hommataan hankkeeseen kehitysvaihe, jossa kerätään ammattitaito samaan avokonttoriin ja mietitään, mitä tulisi tehdä - sen perusteella sitten aletaan tehdä vaatimuksia.

Jumalauta- yhteistyötä, toisen työn merkityksen ymmärtämistä ja kunnioitusta.

Circle - DNA


Viikon kuva:

Tästä palkista tehdään pienoiselokuva erään  ex-suomalaisen firman markkinointitarkoituksiin.