tiistai 22. maaliskuuta 2011

ISH2011 ja BIM

Tuli käväistyä Frankfurthin "LVI-messuilla", kohtalaisen suurissa talotekniikkapuolen kokoontumisajoissa.

Tottakai kiertelin osastoja enemmän tietomallilasit päässä kuin puhaltimien hyötysuhdevaatimuksia muistellen - joskin ainahan tulee tutustuttua jokaisen messuhallin WC-tilojen tekniikkaan...

Oli mielenkiintoista todeta, että tarjonta saksan BIM markkinoilla oli kohtalaisen laajaa, mutta todella spesifioitunutta juuri keskieuroopan suunnittelu- ja urakointikulttuuriin. Tai mikäs ihme se on, markkinahan on laaja.

Ei voi suoraan väittää, että he olisivat täysin kuutamolla, mutta kyllä siellä suomalaisen kelpaa kävellä eri osastoillaja todeta, että ollaan vielä muutaman vuoden pidemmällä täällä pohjolan perukoilla, joiden markkinoista ketään ei ole kiinnostunut.

Lähes joka ständillä kun kyselin, että kuinka moni prosentti suunnittelijoista käyttää esim. tasapainotuksia hyödyksi, tuli vastaukseksi käsienlevitystä.

Paljon tärkeämpää oli, että oliko putkilaipat minkäkin DIN normin mukaiset ja millä normilla oli lämpöhäviöt laskettu.

Autocadin päälle oli rakenneltu aika paljon softia, selvässä vähemmistössä oli omalla alustalla pyörähtelevät talotekniikan BIM mallintimet. On todettava, että autocadin päälle kun tekee, niin saa nopeasti näyttävää jälkeä aikaiseksi, mutta loppupeleissä puhti sitten loppuukin kesken.

Muutama omalla alustalla oleva softa näytti erittäin lupaavalta kehitysalkiolta, paperilla ja demotilanteessa kaikki oli kunnossa. Vaikutelmaksi jäi, että enää kun he saisivat käyttäjäkunnan tajuamaan BIMin hyödyt, olisi markkinat auki.

Yllättävää oli huomata myös se, että Autodesk Revit oli lähestulkoon tuntematon käsite. Edes Autodeskin omalla osastolla ei löytynyt kaveria, joka olisi osannut Revit MEPpiä hieman pyöritellä. Tai sitten demohaluihin vaikutti se, että minulla ei ollut pukua päällä...

Vain muutamalla osastolla oli hahmotettu, että tietomallin elinkaari ei lopu suunnitteluun, vaan jatkuu jossakin muodossa kiinteistöjen ylläpitoon. FM -lyhennettä oli monessa mainoksessa, mutta en ihan päässyt kartalle siitä, miten he mallia sinne jatkavat. Demot liittyivät pelkkään suunnitteluun.

Kokonaisuudessaan keikka avasi sen verran silmiä, että tasapainottavia ja äänilaskelmilla varustettuja softia löytyy, mutta käytettävyys vaikutti hieman kotimaisia vastineita kömpelömmältä. Yleensä valikoissa vilkkui liikaa DIN standardeja ja muita koodeja, ennen kuin pääsi niin pitkälle että pystyi vääntämään putkea ruudulle.

Ja huomasi hyvin, että myyntitykit demosivat tajuamatta mitä he ovat tekemässä. Näin taas sen legendaarisen demon, jossa laitetaan ~8 päätelaitetta huoneisiin ja sitten vedetään yksi runko käytävälle ja yhdellä käskyllä liitetään nämä kaikki päätelaitteet runkoon... jepjep, näinhän se iv-suunnittelu hoituu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia