sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

simplebim - syvempää tuttavuutta IFC:n saloihin

Suomalainen Datacubist Oy tarjoaa IFC osaamistaan ohjelmansa simplebimin kautta.

Simplebimillä voidaan luoda käyttötarkoitukseen sopivia IFC-tiedostoja. Ohjelmassa on myös erinomaiset keinot "kaivaa" tietoa ifc:n sisältä ja siirtää niitä esim. exceliin.

Otetaan esimerkiksi arkkitehtimalli, jossa on myös irtokalusteet mukana. Simplebimin avulla voit poistaa kaikki kalusteet ja tehdä jäljelle jääneestä mallista uuden IFC-tiedoston. Näin voidaan eri käyttötarkoituksiin luoda niille soveltuvat mallit.

Valitettavasti ohjelmaan voidaan tässä vaiheessa pääsääntöisesti vain poistaa objekteja, ei esim. luoda tai muuttaa olemassaolevia toisenlaisiksi. Esimerkkinä tästä voisi olla tapaus, jossa arkkitehtimallissa on tilat olemassa, mutta kirjoittanut cad-ohjelmisto ei ole osannut tehdä relaatioita kuntoon. Eli mallia ei voida käyttää energialaskennoissa hyödyksi. Olisi pieni päiväuni saada sellainen softa, joka "ravistelisi" rakennusta ja liittäisi seinät ja ikkunat IFC-speksien mukaisesti tilaan, loisi space boundaryt jne. Ja sitten korjatu IFC-ulos ja laskemaan energioita.

Ei liene ihan helppo tehtävä, mutta kenties joskus tulevaisuudessa joku sellaisenkin tekee.

Ohjelman käyttöliittymän logiikkaan menee muutama tovi, ennenkuin käyttö alkaa luonnistaa. Sanonkin nyt heti vinkin - muistakaa pitää CTRL-SHIFT näppäimiä painettuna, joko molemmat yhtä aikaa tai erikseen yhdessä hiiren oikean napin kanssa. Näin alkaa orbit ja zoomaus onnistua. Pitää sanoa, että useia cad-ohjelmistoja käyttäneenä tässä softassa on keksitty pyörä uudelleen, ja renkaat ovat mielestäni vähintään kuusikulmioiset - ei siis ihan pyöreät...

Ohjelma on selvästi tehty tietomallispesialisteille ja he siitä eniten irti saavatkin. Jotta pääsee syvemmälle softan toimintoihin, pitää ymmärtää vähintään perusteet IFC:n rakenteesta. Kun perusteet on hallussa, tarjoaa softa hienon ympäristön tietomallien tarkastelulle ja käyttötarkoitukseensa sovittamiselle.

Ohjelmaan voidaan myös itse koodata lisämoduleja, eli jos olet etsinut työkalua IFC-tiedostojen hakkeroimiseen, niin tässä voisi olla hyvä alusta.

Katso esittelyvideot osoitteesta http://www.datacubist.com/ ja tee valinta, onko softa tehty sinulle. Pelkkään IFC-tiedostojen visuaaliseen tarkasteluun sitä ei kannata hankkia. Toisaalta, hinta ei ole paha, 200e.

Näkymä simplebimistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia