lauantai 28. huhtikuuta 2012

Tekla BIMsight 1.5 + IfcZone

Tekla parantaa ilmaista IFC-ohjelmistoaan.

En ollut vähään aikaan softaa käyttänyt ja ajattelin, että tsekataanpa, mitä uutta on tullut.

Uuteen tarkastukseen on ajanut myös Teklan kaverit, koska ovat kovasti pyydelleet ifc tiedostoa, jossa on IfcZone määrityksen mukaisia alueita mallinnettuna (kts. joku aikaisempi blogini, ytv2012 jne). Olen lähetellyt 3-4 eri kaverille samoja malleja, kun ovat pyydelleet (vinkki, koordinoikaa hieman toimintaanne...)

Ensimmäinen ihmetykseni on "nopeus". Kirjoittelen tätä tekstiä kun taustalla BIMsight latailee zoneilla varustettua ifc:tä (25Mt). Kun aloitin ifc:n avaamisen koneelleni, luin myös paikallislehden nimeltä "Vartti". Veikkaan, että tuo nimi on tullut siitä ajasta, joka lehden lukemisene menee.

Kun ifc on avautunut softaan, alkaa tutkimusmatkani... (poistun blogista ja avaan bimsightin) ja 30 sek tutkiskelun jälkeen voidaan todeta, että Tekla BIMsight osaa lukea Zoneja, mutta ei osaa näyttää niitä ruudulla.

Tässä malli, jossa näkyvissä grafiikka ja listassa zonet.

Mielenkiintoinen tapa näyttä zonet "zone = zone".Siinä voisi lukea mielestäni kuitenkin zone=301TK01, 4-8-kerros eteläsiipi". Se kertoisi hieman enemmän asiasta. Ja tuo tieto on sisällä ifc:ssä.

Nopeasti tekemäni tutkielma paljastaa, että zoneja ei osata visualisoida ruudulle:

Kuvassa kaikki objektit hidetettynä, paitsi zonet. Aika vähän näkyy iv-koneiden palvelualueita.

Ei auta, vaikka laittaa spacet päälle:

Näkyy vaan kaikki spacet.

Joku toinen softa tekee saman asian näin (avasi muuten mallin noin 20sekunnissa, mutta oli sairaan hidas grafiikan pyörityksessä...):


Eli, odotellaanpa Tekla BIMsight 1.5.1 versiota, jotta saadaan Yleisten Tietomallivaatimusten 2012 mukaista visualisointia aikaiseksi.

Ja tästä päästään toiseen asiaan kiinni: miksei BIMsight osaa näyttää taloteknisistä verkostoista kaikkein tärkeintä tietoa: mihin systeemiin kanavat / putket kuulivat? Mikä on iv-kone, joka syöttää ilmaa klikattuun kanavaan?
Kuva magicad -ifc:stä bimsightin kautta katsottuna:

Eli tiedoissa näkyy kivoja asioita, mutta kaikista tärkein puuttuu - mikä järjestelmä?

Jos tämä on kiinni siitä, että pitäisi ostaa maksullinen bimsight, niin miksei sitä laiteta markkinoille? Sama juttuhan on arkkitehtiseinien kanssa. Kaikkia tietoja ei näytetä.  Maksaisin softasta  100e, jos näytettäisiin kaikki tiedot... kuten simpleBIMissä. tai Solibrissa.

En löytänyt BCF formaatin tukea, mutta kaiketi sekin on tulossa...


Yhteenveto 1.5 testistä:
Loistava softa, varsinkin kun katsotaan hintaa.
Nopea (kunhan on saanut mallin sisälle), looginen, helppokäyttöinen.
Puutteita attribuuttitiedon näyttämisessä.
Aivan järjettömän hyvä leikkaustyökalu / zoomaukset.
Ehdoton valinta työmaakäyttöön.
OpenBIM - IFC - mitä muuta voisi vaatia?


Ja esitän jälleen nöyrimmän pyynnön: Please, Trimble / Tekla: tehkää MEP-softa, jotta me talotekniikan ammattilaisetkin pääsisimme nauttimaan tietomallinnuksesta.


1 kommentti:

  1. Moi Tero!

    kiitos jälleen kerran asiantuntevista risuista ja ruusuista! otamme kommentit huomioon!

    BCF tuesta, Tekla BIMsight note:t (notes) voidaan jakaa käyttäen nimenomaan BCF formaattia esim. sähköpostilla tai kansion kautta.

    Jussi Ketoja, Tekla BIMsight tiimi

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia