torstai 21. kesäkuuta 2012

Mistä löytyy Suomen Howard W. Ascraft Jr ?

Minulle on viimeisen parin vuoden aikana tullut päivänselväksi se, että Suomen rakennusteollisuuden tuottama huono laatu, rakennuksen käyttäjien kokema huono lopputulos ja kaikkien rakennusteollisuuden piirissä olevien valittama "liian kova kiire" johtuu vain ja ainoastaan vääristä sopimusmalleista.

Suomessa tehdään rakennuksia fundamentaalisesti väärillä rahoitusperusteilla.

Rakennuksia pitäisi tehdä siten, että:
a) tilaaja saa sitä, mitä on tilannut - sillä rahalla mitä on käyttävissä.
b) suunnittellija on kykenevä toteuttamaan sen mitä on tarjonnut
c) urakoitsija pystyy toutettamaan rakennuksen suunnitelmien mukaisesti
d) käyttäjä on tyytyväinen siihen mitä on saanut

Miten?

Löytämällä Suomen Howard Ascraft Jr.

Siis lakimies.

Olen ollut onnekas, kun olen päässyt pari kertaa kaverin kanssa juttelemaan / esitystä kuuntelemaan. Harvemmin löytyy noin fiksua kaveria - ja vielä jenkkilakimies.

Tämä kaveri on viilannut IPD-sopimukset sellaiseksi, että ei tarvitse kesken projektin tai sen jälkeen alkaa haastaa muita suunnittelu- / rakennusosapuolia oikeuteen.

Kun suomen Ascraft on löydetty ja hän on tehnyt allianssi / hybridi-ipd sopimustekstin tms. niin päästään meilläkin eteenpäin. (Infrapuolen allianssisopimustekekstiä ei voi ihan sellaisenaan soveltaa rakennuspuolelle).

Valitettavasti tähän hommaan ei pysty ihan normaali lakimies. Pitää pystyä ajattelemaan aika laajasti - ymmärtää jotain muutakin kuin lähtoajatus: "miten toimin kun olen riitatilanteessa vastapuolen kanssa". Lean -ajattelu on välillä ihan hienoa, ja se pitäisi saada myös ko. lakimiehen aivoihin.

Tämän jälkeen voidaan keskittyä tekemään yhdessä rakennuksia, jotka ovat sellaisia, joita tilaaja on tilannut. Ja jokaisella suunnitteluosapuolella on edelleen mahdollista saada kate omalle työllensä - tai kenties jopa jotain enemmän.

Tyytyväinen asiakas.

Ja tuota ei toteuteta ilman tietomalleja.

Howardista lisää googlesta hakusanalla
"howard ascraft ipd"

tai:
http://vimeo.com/30372997

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia