perjantai 6. helmikuuta 2015

Materiaalilistat urakkalaskentaan

Olen vetänyt vuoden verran buildingSMART Finlandin alaista TATE-toimialaryhmää. Aloitimme viime vuonna ja katsoimme, alkaako toiminta lentää.

Vielä ollaan remmissä, porukkaakin alkaa ilmaantua ympärille lisää ja lisää.

Viime vuonna teimme mm. www-kyselyn TATE-toimialan tietomallintamisesta. Kyselyyn osallistui 193 henkilöä, kiitos siitä. Tämä kysely tullaan tekemään uudelleen toivottavasti  syksyllä 2015. Toivon vahvempaa osallistumista urakoitsijoilta ja tilaajilta.

Tämän vuoden tehtävälistalla ykkösenä on ikuisuusaihe:
Materiaalilistat urakkalaskennan käyttöön.

Yli 20 vuotta on ollut mahdollista tuottaa TATE-suunnitelmista massalistat, mutta niiden käyttö todellisuudessa on lapsen kengissä.

BuildingSMARTin piirissä on hieno tilanne; mukana on myös tilaajien toimialaryhmä. Uskon tämän ryhmän ratkaisevan sopimustekniset ja juridiset asiat. Ne eivät ole ongelmia, ne eivät ole haasteita. Ne ovat asioita, jotka on ratkaistava ja selvitettävä pelisäännöt eri osapuolille. Ei rakettitiedettä, pelkkää asioiden sopimista.

Materiaalilistojen käyttöä urakkalaskennassa on yritetty monesti, ja tämä on yksi yritys muiden joukossa. Toivon todella, että eri intressiryhmät löytävät yhteisen sävelen ja me suunnittelijat saamme toimittaa urakointiin tietoa, jota he tarvitsevat ja joka syntyy meillä suunnitelmien sivutuotteena - ilman mitään sen ihmeellisempää lisätyötä. Vaade on vain se, että YTV2012 Osa 4:sta noudatetaan. Peruskauraa.

En missään nimessä halua uskoa kuulemaani kommenttia, että: "Paras tilanne on, kun joku on laskenut väärin". Ei voi olla nykymaailmassa näin (tuostakin on kyllä jo 10v aikaa). Kukaan täysijärkinen ei voi luulla, että vinguttamalla urakoitsijoita saa sen lopputuloksen, jota on halunnut / omat esimiehet ovat vaatineet käyttäjien toiveiden perusteella.

En minä, eikä mielestäni kukaan, joiden kanssa olen asiaa ihmetellyt pysty ymmärtämään sitä, että urakoitsija mittaa rullalla / mittatikulla metrejä piirustuksista kun antaa tarjousta. Toivon todella, että tuo ei ole totta vuonna 2015, mutta taidan tietää, että se on totta... rakennuttaja maksaa tämänkin työn. Jos yksi kymmenestä lasketusta kohteesta jää urakoitsijan haaviin, niin ne 9 muuta laskentaa näkyy voittaneen kohteen hinnassa.

Kuten todettua, massalistojen tuottaminen ei ole ollenkaan tekninen haaste. Kunhan sovitaan, mitä tietoa tuotetaan, mikä on sen tarkkuustaso eri suunnitteluvaiheissa ja millä alkutiedolla se on tuotettu.

Ratkaistavat asiat liittyvät juridiikkaan. Mitä YSE sanoo vastuista, miten toimitaan, kun materiaalilistat eivät pidäkään 100% paikkaansa (eivät pidä muuten koskaan). Kuka vastaa mistäkin? Missä menee vastuurajat? Minkälainen sopimustekniikka tarvitaan? Miten tehdään plus/miinuslistat, miten kompensoidaan muutokset?

Pääkysymys on, miten vastuut jaetaan? (Arvatkaa, antaako Allianssi / IPD tähän vastauksen...)

Tiedän, että näistäkin asioista on jo olemassa ratkaisuja.

Nyt ne pitää vain kirjoittaa auki.

Viikon vinkki:
Osallistu buildingSMART Finlandin toimintaan:
http://buildingsmart.fi/jaseneksi-hakeminen


Viikon kuva:
Rullaa'ti rullaa rallallallallei









4 kommenttia:

  1. https://lnkd.in/enCEd8t
    Anna kommenttisi kysymyksiin.

    VastaaPoista
  2. Rakennepuolellahan noita listoja urakkavaiheessa ajellaan. Teräspuolella ties kuinka kauan jo ja nyt myös betonipuolella. Mallistahan urakkavaiheessa valmiita listoja ei saa. Suunnittelijan pitää taitavana Excel-käyttäjänä mallista ajettuja listoja vielä täydentää puuttuvilla osilla kokemukseen ja tietoon perustuen niin että kilot ja määrät riittävät. . Ja täydentää luetteloa muutamalla kommentilla kuten esim. "mitat eivät ole katkaisumittoja. Ettei vaan kukaan ala sahaileen osia tilanteessa, jossa suunnittelijan mallissa palkki voi mennä ihan sujuvasti pilarin sisään.

    VastaaPoista
  3. BEC-projektissahan teimme yhteistyötä elementtivalmistajien, suunnittelijoiden ja Teklan kanssa ja teimme kaikille jaossa olevat luettelot. Samalla kehitystyötä tarvittiin hiemaan, jotta luetteloihin tulevat määrät ovat myös oikein. Ja myös mallinnusohje, jotta luetteloilla on mahdollisuus toimia. TATE-puolelle samanlainen projekti auttaisi varmasti asiaa?

    VastaaPoista
  4. Lisää vastuuta suunnittelijalle ja vähemmän aikaa suunnitella. Päästään rakentamaan kohteita suunnittelutoimistojen vakuutusrahoilla :)

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia