maanantai 5. joulukuuta 2016

Virtuaalinen rakennus


Kehitys menee välttämättä siihen suuntaan, että meillä tulee olemaan kaksi rakennusta.

Todellinen ja virtuaalinen

Tuleva todellinen rakennus toimii paremmin kuin nykyiset rakennukset, koska virtuaalinen rakennus ohjaa sen käyttöä.

Nykyinen todelinen rakennus ottaa vastaan huoltomiehen tekemiä manuaalisia säätöjä ilman, että joku asiaa ymmärtävä henkilö ottaa niihin kantaa.

Virtuaalinen rakennus ei reagoi huonoihin ohjauskäskyihin. Se kertoo asiasta valvojalle tai analysoi tilanteen itse. Sen jälkeen tehdään säätötoimenpiteet - jotka tekoäly olisi tehnyt muutenkin.

Jollei joku rakennuspelastusaktiivi ole hakkeroinut järjestelmää ennen sitä.

Tekoäly muuttaa rakennusten ohjauksen. Rakennukset tulee tietämään itsestään enemmän kuin ihminen. Rakennukset ovat niin monimutkaisia kokonaisuuksia, että niitä ei yksinkertaisesti pysty ruohonleikkaaja ohjaamaan.

Rakennus ohjaa itseään optimaaliseen tilanteeseen, ottaen huomioon huomisen ihmismäärän, säätilan, auringon suuntauksen, ja henkilökunnan käyttäytymisen tiettynä viikonpäivänä. Rakennus muistaa, mitä sille kuului vuosi sitten samanlaisissa olosuhteissa. Se seuraa ihmisen liikettä rakennuksessa päivän aikana, tuottaen aina tavoitteen mukaiset olosuhteet tarvittavana kellonaikana - ennakoiden tulevat tapahtumat, säätäen olosuhteet ennustetun käytön mukaisesti.

Tekoäly tulee olemaan viisaampi kuin ihminen. Siihen menee ehkä muutama vuosikymmen, mutta näkymä tulevaisuuteen on selvä.

Me teimme sen.

Tietokoneet päihittävät ihmisen.

Viikon kuva:
Ruudunkaappaus netistä.




2 kommenttia:

  1. Tervehdys!

    Ensinnäkin kiitokset hyvistä kirjoituksista tällä sivustolla. Tämä on sitä tiedon jakamista parhaimmillaan. Ei pantata kaikkea ja nähdään vaivaa tiedon julkituomisessa blogin muodossa kaikille asiasta kiinnotuneille.

    Tällä hetkellä näyttää tosiaan siltä, että tekoälyn tuleminen on vääjäämättä edessä kuten kirjoittelit. Se tulee vaikuttamaan kaikkeen toimintaan tulevaisuudessa ja mitä suuremmissa määrin myös rakennuksissa ja rakentamisessa. Aina suunnittelusta toteutukseen ja käyttöön asti.

    En tiedä oletko katsonut Autodesk Universityn luentoja, joissa mm. Bill Allen puhuu tietomallintamisen tulevaisuudesta. Tuossa hän näyttää myös muutaman videoklipin, jossa tekoäly jo luo suunnittelijan määrittämissä rajoissa optimaalisimman rakennuksen ja huonejärjestyksen. Myös tate ym. hommat tekoäly vetelee tulevaisuudessa automaattisesti ilman törmäilyjä, jolloin ei varsinaista törmäystarkastelua enään tarvita ja suunnitelmien laatu paranee entisestään. Allen heittääkin ilmoille ajatuksen, että onko suunnittelija lähitulevaisuudessa vain tekoälyn rajojen määrittelijä?

    Tekoäly on jo täällä ja käytössä. Uskon, että sen käytön kasvuvauhti tulee kiihtymään avoimien koodien ja maailmanlaajuisen kehitysyhteisöjen avulla. Vanhoihin rakennuksiin sen tulo voi toki kestää enemmänkin ja tuon kaavailemasi muutaman vuosikymmenen. Ellei sitten käykin niin, että digitalisaatio, tekoäly, robotiikka ja kaupungistumisen purkautuminen muuttavat tyystin nykyisen asumis- ja rakentamiskäytäntömme. Ja sitä kautta vanhojen rakennusten kunnostaminen ja päivittäminen on kannattamatonta verrattuna uusien uudiskohteiden tekemiseen.

    Mene ja tiedä, mutta muutos on pysyvää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos positiivisistä kommenteista. En ole tsekannut AU:n videoita, jotenkin ei innostus riitä niiden markkinoinnillisiin taka-ajatuksiin.

    Automaattista reititystä on ollut siellä täällä, mutta en ainakaan tällä hetkellä siihen usko - tietomallinnus ei korvaa suunnittelua, se on siinä apurina. Ajatus "rajojen" asettamisesta on kuitenkin mielenkiintoinen, sitä pitää miettiä.

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia