torstai 17. helmikuuta 2011

Ilmainen Tekla BIMsight on tutustumisen arvoinen

Tekla julkaisi 14.2 ilmaisen tietomallien tarkasteluohjelmiston, nimeltä Tekla BIMsight, http://www.teklabimsight.com/ .

Softalla voidaan yhdistää mm. IFC-malleja, tuki löytyy myös perustasolla dwg-malleille.

Lahjahevosen suuhun ei saisi katsoa, mutta tällä hevosella on kyllä ihan puhtaat ja kunnossaolevat hampaat. On aika uskomatonta, että ilmaisohjelmassa on mittaustyökalu, tiedon hakutoiminnot, kommentoinnit, törmäystarkastelu (toleranssilla!) ja mikä parasta, Teklan loistava mallin paloittelutyökalu (siis leikkaustyökalu).


Kaikkea muutakin löytyy, malleja voidaan jopa siirrellä, kun joku osapuoli ei vaan osaa laittaa malliaan absoluuttiseen korkoon tai ei usko, että kaikilla pitää olla sama origo.

Ohjelman ulkoasu on edistyksellinen, se laajentaa windows -koneiden totuttua käyttöliittymäkulttuuria omintakeisilla, mutta toimivilla ratkaisuilla. Aluksi tuntuu, että onpa vaikea löytää tietoa mallien sisältä, mutta kun tajuaa käyttölogiikan, ihmettelee miten on aikaisemmin pärjännyt. Navisworksin find häviää 10-0 (no, onhan siellä nyt enemmän oikeasti toimintoja, mutta lahjahevostahan tässä arvostellaan...).

Ohjelma käynnistyy 10 kertaa ilman rekisteröitymistä, mutta sen jälkeen Tekla haluaa Sinut. Eli rekisteröityminen on edessä - sen toisaalta kyllä hyväksyykin.

Ihan kaikkeen ohjelmakaan ei pystynyt, eli parilla testimallilla sain muistin loppumaan (ei varmaan osannut käsitellä 64bit muistiavaruutta), mutta Teklan sivuilla sanotaan tähänkin tulevan kohta päivitys.Nopea törmäysten tarkastelu onnistuu hienosti, onneksi mitään raporttia ei voida (yhtä helposti) tehdä. Mallintajat alkavat jo kyllästyä Solibrin raportteihin, joissa ammattitaidoton tarkastaja painaa nappia ja tulostaa 1000 sivuisen ongelmaraportin (jossa 10 sivua asiaa).

Softa on nopea, kuten Teklan tyyliin kuuluu. Malli pyörii taidokkaasti ja kuten todettua, leikkaustyökalu kruunaa kaiken.

Koska tämä joululahja tuli pari kuukautta jälkikäteen (tai 10kk etukäteen?) niin yksi toive olisi: kun tekee leikkauksen, niin softa piirtää leikkausrajan mustana. Eli siis "mustaa" leikkauspinnan seinistä, kanavista jne. Saisiko tämän leikauspinnan jotenkin exportattua dwg-kuvaksi? Eli siis ihan 2d-leikkauspintaa tarkoitan. Olisi hienoa saada "normaaleja" leikkauskuvia mallista ilman mitään ihmeellisiä virityksiä. Niin, täällä puhuu siis Autodeskin kurjimuksessa oleva henkilö... oikeilla cad ohjelmistoilla tuo lienee arkipäivää...

DWG-kuvien tuki löytyy, mutta mallit pitää olla AutoCADin perusmokkuloita, esim. MagiCADin ääliötekniikkaa ohjelma ei ymmärtänyt. Proxygrafiikka ei liikkunut 3D:nä Teklaan asti:
Kaiken kaikkiaan paras ilmainen tietomallien tarkasteluun tarkoittu softa, mitä markkinoilla on tällä hetkellä. Ominaisuudet ovat sellaiset, että niistä olisi kenties jopa maksanut jotain. Onnittelut Teklan päättäjille tästä linjasta.

Tähän asti olen suositellut Navisworks Freedomia työmaaolosuhteisiin / mallien tarkasteluun.

Taitaa olla aika tarkastaa tämän suosituksen järkevyys.

Viikon vinkki
- Muista tallettaa projektipankkiin riittävän usein IFC-mallit, jotta työmaa pysyy ajantasalla (tai käytännössä jopa edellä) suunnitelmien päivittyessä. Jos ollaan "kädestä suuhun" tilanteessa, voi olla tarpeen tallettaa päivitetyt mallit esim. viikottain muille hyödynnettäviksi.
Muista, että revisioitujen, virallisten asiakirjaluettelossa olevian  piirustusten kiertoaikataulu voi aivan hyvin olla joku muu, kuin mallien jakeluaikataulu.

4 kommenttia:

 1. Kiitos Tero tuotteen latauksesta ja asiantuntevasta tuotearvostelusta! Pari kommenttia muutamaan kohtaan, lähinnä lisätiedoksi:

  - olemme tietoisia suuriin malleihin liittyvistä haasteista ja teemme työtä sen suhteen koko ajan. Kuten toteatkin, julkaisemme 64 bittisen version lähiviikkoina

  - Tämä on betaversio, eli lopullisessa Tekla BIMsightissa on vielä lisää toiminnallisuutta. Ilmaiseksi, tottakai :)!

  - BIM-asiantuntijoilla (kuten sinullakin tässä) on hyviä ideoita, joita otamme mielellämme vastaan. Tätä varten olemme kehittäneet tuotteen yhteyteen "help centerin" jossa tarjoamme tuotetukea forumin muodossa, julkaisemme videoita ja toolt ipseja sekä siellä voi myös ehdottaa tuoteideaa, jota muut käyttäjät voivat kommentoida ja äänestää. Tällä ideaforumilla on todellista vaikutusta tuotteen uusien ominaisuuksien kehittelyyn.

  Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa!

  Jussi Ketoja
  Tekla BIMsight projektitiimi

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Kiitos Tero hienosta arvostelusta.

  Olemme nyt julkaisseet 64 bittisen version Tekla BIMsightista.


  Marko Myllymaa
  Tekla BIMsight kehitystiimi

  VastaaPoista
 3. Hei Tero,

  Julkaisimme juuri uuden version, Tekla BIMsight 1.3. Uusia ominaisuuksia mm. kommenttien jakaminen sekä osien värittäminen.

  Voisitko tehdä arvion tälle uudelle versiolle?

  Voit ladata Tekla BIMsightin 1.3:n tutusta osoitteesta: www.teklabimsight.com

  Marko Myllymaa
  Tekla BIMsight kehitystiimi

  VastaaPoista
 4. Tsekataan, kunhan ehditään...

  VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia