perjantai 25. helmikuuta 2011

Nuoruuden uhoa

Pidin joskus muinaisina aikoina muutaman vuoden pystyssä nettisivua nimeltä "MagiCAD User Group Finland". Nuo sivustot kuolivat parin vuoden jälkeen yllättäen siihen, että huomasin olevani ainoa sisällöntuottaja...

Kaivelin tässä tiedostoarkistojani ja löysin noiden sivustojen varmuuskopiot. Olipa hauska lukea 2000 luvun alun uhoa.

Esimerkkinä ote eräästä sivusta:

--cut---

5. Miten haluaisin homman toimivan

- IFC on jo arkipäivää joillekin käyttäjille. Tuotemallipohjainen suunnittelu LVI-teknisessä mielessä tarkoittaa kahta asiaa: tilojen lämpötilojen / olosuhteiden laskemista simulointiohjelmistoilla sekä raa'an massatiedon tuottamista oikeilla komponenteilla. Tilojen laskemiseen tarvitaan arkkitehdin tilamalli tai sitten se pitää tehdä itse. MagiCAD tuottaa IFC-tiedoston kanavistoista / päätelaitteista käytettäessä "BSPro for IFC -files" ohjelmistoa.

Suunnittelijan näkökulmasta LVI-teknisiä laskelmia tehtäessä suurin työ on laskea pinta-aloja ja kuutioita. Onneksi IFC-tiedoston tilamallissa nämä ovat automaattisesti olemassa, joten tähän työhön ei tarvitse ryhtyä - voidaan käyttää aikaa johonkin mielekkäämpään, esim. vertailujen tekemiseen. Simulointiohjelmistot tekevät laskennat, sinä analysoit tulokset ja esität ne asiakkaalle.

Huomioitava on se, että nykyaikaisessa LVI-suunittelussa lasketaan kaikki rakennuksen tilat, ei vain muutamaa malli- / perustilaa. Laskelmilla tarkoitan lämpöhäviöitä, lämpötilaa, jäähdytystehoa ja energiaa (sähkö/lämpö).

Jos mennään tilamallista hieman pidemmälle, eli haluttaisiin hakea arkkitehdin 3D-malli esim. magicadiin arkkitehtikuvaksi, niin ollaan pienissä ongelmissa. Todellisuus on se, että wireframehässäkkään ei voi putkia piirrellä. AutoCADin kyvyttömyys shadetettujen kuvien käsittelyssä on kaikkien tiedossa, joten sekin voidaan unohtaa. Tarvitaan joko parempi ohjelma-alusta kuin acad tai ohjelmistovalmistajien yhteistyötä.

Tähänkin IFC tuo tällä hetkellä ratkaisunsa, sillä mikä estää laittamasta IFC-tiedostoa nettiin ja sieltä ohjelmistot hakisivat ne objektit, jotka sen hetkistä suunnittelijaa kiinnostavat? ArchiCAD -arkkitehti hakisi IV-päätelaitteet, Tekla Xsteel -rakennesuunnittelija hakisi tason +24.56 lävistävät putket, MagiCAD LVI-suunnittelija hakisi rakennesuunnittelijan palkistot, MagiCAD sähkösuunnittelija hakisi kahvia?

Ym. asia vaatii ainoastaan pientä yhteistyötä ohjelmistovalmistajien kesken. Kokemuksesta tiedän, että tällainen yhteistyö olisi mahdollista. Joskin sähkärille kahvi yleensä tuodaan työpäydälle.

Netissä olevia "modelservereitä" on jo olemassa (21.02.2004), ainakin myyjien powerpoint -kalvoilla. Joskin ihmettelen, miksi jotkut firmat keksivät pyörän uudelleen ja kehittivät oman "standardin" IFC-tiedostojen käsittelyyn. Itseäni on aina ihmetyttänyt se, kun joku kravattikaveri puhuu "tietokannoista" suureen ääneen. Ei se yksinkertianen tietokanta ole Excel -taulukkoa ihmeellisempi asia. Kunhan tietää, mistä kentästä luetaan ja mitkä relaatiot ovat. IFC ei edes ole tietokanta, vaan "Schema". Kertomus objekteista, sisällysluettelo geometriasta / tuotteista.

Käytännössä homma vaatii kuitenkin vain pientä viilausta ohjelmistoissa. Bentley, Progman, Grapfisoft, DDS, Tekla ja Autodesk istumaan saman pöydän ääreen, kaikkiin ohjelmiin samanlainen ikonivalikko ja homma pyörimään. Turha tässä enää on jahkailla.

teroj

---cut---

Hohhoijaa... jepjep. Kaikki vaan saman pöydän ääreen. Niin helppoa se olisi...

http://web.archive.org/web/20040610095309/http://www.mugf.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia