lauantai 5. helmikuuta 2011

Reikäkuvien teko tietomallintaen

Joissakin ohjelmistoissa on mahdollisuus käsitellä reikätietoa tietomallipohjaisesti. Tämä ei oikeastaan tarvitse mitään erityistä sovellustakaan, jos cad-ohjelmistolla pystyy tekemään sylintereitä ja laatikoita, niin asia onnistuu viritysten kautta.

Mm. MagiCADissä on reikäkuvasovellus, jolla voidaan luoda reikävarausobjektit taloteknisestä verkostosta. Reikävarausobjekti tietää, mihin suunnittelualaan se kuuluu, se sijaitsee oikeassa paikassa cad-avaruutta ja se voidaan siirtää IFC:n avulla rakennesuunnitteluohjelmistoon, esim. Teklaan.

Käsittämätöntä kyllä, Teklassa ei voida "porata" seinään reikää reikävarausobjektin avulla, mutta kaiketi tuo ominaisuus on sinne jossain vaiheessa tulossa. Niin ilmeinen sen tarve on.

Tässä purtavaksi uusi reikäkuvien suunnitteluprosessi, jota tullaan soveltamaan eräässä hankkeessa:

- Rakennesuunnittelija toimittaa kerroskohtaisesti perinteiset reikäkuvapohjat, joko 2D:ssä tai 3D:ssä. Jos toimitus tapahtuu 3D:ssä, niin yksinkertaisissa kohteissa voidaan MagiCADillä tehdä rei'itys automaattisestikin. Tämä on kuitenkin aika riskialtista, pitää muistaa, että tietokone on tyhmä kuin saapas ja ei osaa ajatella monimutkaisia asioita, jota reikäkuvien tekeminenkin on.

- Talotekniset suunnittelijat ottavat nämä kuvat omiin reikäkuviinsa ja tekevät näihin kuviin reikävarausobjektit hyödyntäen suunniteltuja verkostoja. Näin reikävarausobjektien korko saadaan juuri oikeaksi - kanavaa, putkea tai kaapelihyllyä voidaan käyttää apuna reikävarauksen luomisessa.
- Talotekninen suunnittelija tarkastaa yhdistelmämallin kautta, että reikävarausobjektit ovat oikeissa paikoissa.
- Talotekninen suunnittelija tekee reikävarausobjekteista IFC:mallin, (absoluuttisessa korossa) ja toimittaa sen rakennesuunnittelijalle. Huomioitavaa on, että yhtään mittaviivaa ei piirretä taloteknisen suunnittelijan toimesta, he tekevät vain reikävarausobjektit oikeaan paikkaan cad-avaruutta.
- Rakennesuunnittelija ottaa iFC:n sisälle omaan ohjelmistoonsa, tarkastaa reikien sijainnit ja kommentoi ne rei'ät, joita ei voi tehdä. Talotekninen suunnittelija siirtää varausobjektit ja verkostot tämän jälkeen oikeisiin paikkoihin ja tekee uuden IFC:n rakennesuunnittelijalle.
- kun rei'ät ovat löytäneet paikkansa, rakennesuunnittelija tekee niistä 2D-reikäkuvat. Rakennesuunnitelija laittaa ne mitat, mitä pitää kuviin laittaa sekä käyttävät reikävarausobjektissa olevaa tietosisältöä hyödyksi esim. siitä, kenelle urakoitsijalle rei'ät kuuluvat.
- nämä kuvat toimitetaan talotekniselle suunnittelijalle joka tarkastaa niiden oikeellisuuden. Tämän jälkeen reikäkuvat lähtevät jakoon.

Tässä proseduurissa siis rakennesuunnittelijalle tulee perinteiseen prosessiin nähden uusia työtehtäviä, mutta hyötyjen saaminen on ilmeistä. Vain rakennesuunnittelija tietää, mitkä ovat "tärkeitä" reikiä rakenteiden kannalta ja mitä eivät. He osaavat ottaa mitoitukset oikeista paikoista valmistavaa teollisuuttakin ajatellen.

Ja mikä parasta, rei'ät näkyvät oikeissa paikoissa myös yhdistelmämalleissa. Jos kanava menee rei'än vierestä, voidaan olla kohtalaisen varmoja siitä, että sitä pitää siirtää - tehdäänkö siirto työmaalla vai IV-suunnittelijan mallissa, riippuu tietomallintamisen geometriatoleranssista. Mallintamisen toleranssi onkin sitten jo uuden blogin asioita.

Viikon vinkki:- tee reikävarausobjektit tyhjään dwg-tiedostoon, jonne otat viitekuviksi rakennemallin sekä talotekniset järjestelmät. Liitä tämä kuva MagiCAD HPV projektiin, jotta voit tehdä IFC-tiedostot oikeilla absoluuttisilla korkotiedoilla
- Reikävarausobjekti kannattaa tehdä hieman seinää tai lattiaa paksummiksi, jotta ne erottuvat yhdistelmämalleissa.
- muista tarkistaa yhdistelmämallin kautta ennen lähetystä rakennesuunnittelijalle, että rei'ät ovat asettuneet oikeisiin paikkoihin / korkoihin.


Viikon toive:- miten arkkitehdit saisi laittamaan wc-istuimet ja lattiakaivot ontelolaattojen ontelon kohdalle, eikä aina kannaksen keskelle...? Pitäisi mielestäni olla mahdollista nykyohjelmistoilla.

Viikon kuva:
Näyttää niin yksinkertaiselta, mutta vaatii todella vaikean prosessin läpikäynnin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia