On mielenkiintoista, että jotkut järkevät asiat lyhennetään yleensä kolmikirjaimisina. Esim. IFC, BIM ja kaikenlaiset muut pikkujutut.
Muutaman vuoden ajan yllämainittuihin lyhenteisiin on liitetty myös toisenlaisia asioita - IPD ja VDC. Toivon todella, että näiden lyhenteiden takana oleva ajatus löisi itsensä läpi suomalaisessa rakentamisessa ja muuttaisivat rakennusten hankinta-, tilaus-, suunnittelu- ja rakentamiskulttuuria.
Integrated Project Delivery tarkoittaa raa'asti sitä, että aloitetaanpa rakennuksen suunnittelu siten että suljetaan kaikki päätekijät lukittuun isoon huoneeseen ja avataan ovi kolmen päivän välein. Tai neljän - tai viiden.
No, oikeasti siis suunnitellaan siten, että paikalla on tilaaja, käyttäjä, suunnittelijat, rakentajat jne. eli kaikki osapuolet, jotka ovat tekemisissä kokonaisuuden kanssa. Näissä tilaisuuksissa siirretään suunnittelua ja ratkaisuntekopäätöksiä voimakkaasti alkusuunnitteluun. Voidaan jopa sanoa, että hankevaiheen aikana tapahtuu huomattavasti enemmän pienemmässä ajassa. Ehdotussuunnitteluvaihe käydään "lukitun" tilan sisällä keskenäiseesti läpi. Laskelmia tehdään, BIMiä käytetään hyödyksi sen äärirajoilla. Valitaan ratkaisuja kokonaistaloudellisin perustein, ei pelkästään siksi, että joku osapuoli saisi siitä 0.2% taloudellisen voiton.
Tehdään siis yhdessä töitä parhaan lopputuloksen saamiseksi annetuilla reunaehdoilla.
Kuulostanee utopistiseltä, idealistiseltä ja vaikealta.
Paitsi jos sattuu olemaan edistyksellistä porukkaa ajattelemassa, kuten Silicon Valleyssä.
Olen päässyt seuraamaan muutaman tovin rakennusfirman nimeltä DPR touhuja tuolla alueella. Heidän "neljän tason BIM" on suoraa myyntipuhetta siitä, miten asioita pitäisi tehdä.
Ja epäamerikalliseen tapaan he ovat myös tehneet, eivätkä vain puhuneet. Yhtenä esimerkkinä toteutuneesta IPD projektista Sutter Healthille tehty Sutter Medical Center, jossa on käytetty IPD:n periaatteita. Rakennusta tehdään tällä hetkellä (2011) ja sen valmistuu joulukuussa 2013. On hienoa nähdä tämän rakennuksen ympärillä oleva innostuneisuus. Sutter Health (siis tilaaja) pitää kohteesta omaa blogia, jossa sisältöäkin tuotetaan hyvää tahtia.
IPD:n edut on siis tässä esimerkissä hahmottanut rakennusyhtiö. He ovat tajunneet, että he saavat tällä menetelmällä parhaan taloudellisen hyödyn kokonaisuudesta. Siinä samalla tilaaja ja käyttäjäkin saavat toimivan rakennuksen - sellaisen jonka ovat halunneet.
Mitä tämä vaatii? se vaatii työtä, tilaajan ja käyttäjän paneutumista rakentamiseen, vahvaa projektinvetäjää ja koko IPD ryhmän kykyä tehdä päätöksiä kun on niiden aika.
Ennenkaikkea se vaatii uusia sopimusmalleja ja riskinottokykyä koko IPD-ryhmälle. Olin tilaisuudessa, jossa DPR:n Dean Reed esitteli heidän IPD konseptiaan. Yhtenä tärkeimpänä asiana esityksessä oli sopiminen taloudellisesta hyödystä. Itse suunnittelu- / rakentamistekniikka on ammattilaisten kanssa yksinkertaista. Ongelma on sopia juridisesti, ketä saa taloudellisen hyödyn. Kun nämä asiat on sovittu, aukeaa uusi maailma avoimille ajatuksille siitä, miten saadaa paras lopputulos tilaajalle ja käyttäjälle. Voin kertoa, että malli tähän on olemassa ja se kuulosti erinomaisen fiksulta.
DPR on kummallinen firma. Jotkut jenkeissä vaikuttavat tahot sanovat, että eivät ole kuulleetkaan koko fimasta tai sitten sanovat, että he eivät ole "isoissa" piireissä. Minun korviin jäi kuva, että he ovat erilaisia. Kuulostaa siis hyvältä.
Dean Reedin ajama Lean Project Deliveryn olen ymmärtänyt lähes synonyyiksi IPD:n kanssa, mutta IPD:ssä kenties mennään enemmän tekniikka edellä. Jotta kokonaisuus toimisi, pitää mukana ehdottomasti olla sopimustekniikka ja juridiikka. Ja Deanin ajatuksissa myös ihmiset. Ihmiset tekevät rakennuksia, eivät koneet.
No mitä se VDC (Virtual Design and Construction) sitten on? Minun mielestä ei juuri mitään. Se on sitä, että tehdään hienoja rakennuksia käyttäen BIMin mahdollisuuksia hyödyksi. Kuten nytkin, mutta vajavaisesti.
Mutta miten ne hienot, toimivat rakennukset sitten tehdään - siihen tarvitaan IPD:tä ja jokaisen osapuolen omistautumista rakennukselle.
Joskus 1990 luvulla kirjoitin Cadlink -verkkosivustolle otsikolla "Rakennuttajat, Herätkää!". Tuolloin tarkoitin sitä, että pitäisi osata vaatia suunnittelijoilta kunnollisia cad-suunnitelmia. Nyt tuo sama lause voisi tarkoittaa sitä, että: "Rakennuttajat; tulkaa auttamaan suunnittelijoita rakennuksenne tekemisessä - tuokaa prosessiin mukaan myös oikealla asenteella varustettu rakennusurakoitsija."
Viikon kuva:
Ote DPR:n Sutter Medical Centeristä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia