Suomi on kummallinen maa. Joku keksii jalostaa kumisaappaasta kännykän, toinen taas tekee oman käyttöjärjestelmän tietokoneeseen, kun ei tykkää tarjolla olevista.
Tietomallinnuksessakin ollaan menty maassamme kohtalaisesti vastavirtaan. Kun muut puhuvat 3D:stä, täällä jo tarkastetaan malleja sääntöpohjaisesti. Kun muualla ihmetellään, miten kanttikanavan kulmakappaleesta saadaan levityskuva metallipajalle, täällä ollaan laskettu sen osan painehäviö tietyllä virtaamalla.
Kun täällä on laskettu yli kymmenen vuotta mallipohjaisesti rakennusten energioita, esittelee suuri ja mahtava cad-ohjelmistotuottaja asian suurena uutuutena uudessa softassaan.
Kuulin, että Tanskassa Ramboll esittely ylpeänä uutta pääkonttoriaan ja sitä, kuinka se on suunniteltu hyödyntäen tietomallinnusta. Rakenteet on suunniteltu Teklalla, talotekniikka MagiCADillä ja yhdistelmämallit / tarkastus Solibrilla.
Tilaisuudessa oli kuulemma hienoa olla suomalainen.
Sanat Solibri, MagiCAD ja Tekla saivat minun silmiini uuden kumppanin eräiden tapahtumien kautta. Se on Vico Software. En oikeataan tiedä, kuinka suomalainen tuo firma on (ei juuri ollenkaan), mutta ainakin minä haluan pitää sen suomalaisena.
Mallien kautta paukutetaan kustannustietoa, 5D-tietoa ja muuta taaloihin / euroihin sidottua arvoa sellaista vauhtia ulos, että heikompaa alkaa hirvittää. Kaiken perustana on kuitenkin toimivat mallit - ja kas kummaa, Vicon yksi suuri osa-alue on konsultointitoiminta / mallinnus. Eli kun mallinnetaan tietäen mikä käyttötarkoitus mallilla tulee olemaan, alkaa hyötyjä näkyä. Kun koulutetaan mallintajat tekemään asioita oikein, alkaa neliöt ja kuutiot muuttua euroiksi (tai Vicon tapauksessa varmaankin taaloiksi).
Kannattaa lukea Seppäsen Ollin (ei se proffa, mutta tekniikan tohtori kuitenkin) blogia, viisaita sanoja fiksulta kaverilta. Ja asennekin on kohdallaan.
No entäpä Tekla. Perinteinen ja vanha suomalainen pioneerityön pikkujättiläinen. 1970 luvulta lähtenyt firma, joka on aina ollut vähän liikaa aikaansa edellä. Tehnyt softaa firmoille, jotka eivät ole tajunneet mitä he uusmmalla softaversiolla tekisivät. Tai ovat tajunneet sitten 8 vuoden päästä, mutta yleensä silloin on ollut jo liian myöhäistä - maailma ehti muuttua.
Kunnes rakennesuunnittelufirmat 2000 luvulla hahmottivat, miten hyötyä Teklan tuotteista - myynti lähti nousuun, ero kilpailijohin oli selkeä. Ja eipä mennyt aikaakaan, kun ison veden takaa tuli taalasäkki pääomistajien harteille ja kehitys alkaa uusilla näkökulmilla.
Voisinpa jopa sanoa, että onneksi olkoon Tekla!
Toivon todella, että ostajana ei ole bulvaani erään toisen firman toimeksiannosta.
Solibri.
Solibri, Solibri, Solibri.
Jos puhutaan softasta, joka on aikaansa edellä, niin tässä on voittaja. Kuulemani mukaan firman johdolle on on tullut jo 1990 luvun puolivälissä ajatus esille (tai silloin ei ollut vielä firmaa, mutta ajatus oli...). Jos "uudessa tuotemallimaailmassa" mallinnetaan ovia, ikkunoita, seiniä ja ne tietävät itse mitä ovat, niin voidaan ohjelmallisesti tehdä tarkistuksia niiden oikeellisuudesta. Tämä lause on oma tulkintani, en tiedä, kuinka paljon heittääkö todellisuudesta.
Mutta pointti on se, että miten jollekin voi tulla tuollainen ajatus mieleen aikana, jolloin puhuttiin tasojen nimistä, viivojen väreistä ja muusta täysin turhasta.
2000 luvun alussa alkoi tulla toimivia tarkastusohjelmia - vain kunnolliset mallit puuttuivat. Taas softafirma on aikaansa edellä, sisällöntuottajat eivät pysty toimittamaan sellaisia tuotoksia, että ohjelmaa voisi fiksusti käyttää. On turha tehdä tarkastusraporttia siitä, että seinät eivät ole mallinnettu seinäobjekteina. Sen piti olla itsestäänselvyys.
Nykyaikana suunnittelutoimistot alkavat olla jo sillä tasolla, että Solibrista alkaa olla oikeasti hyötyä. Se on todellakin jotain muuta kuin IFC-viewer. Se on Checker.
Ja nyt sinne saadaan sisälle malleja, jotka on tehty tietomallintaen - ohjelman 10 vuotta vanhat ideat alkavat vihdoin toteutua.
Kunnes joku ostaa senkin.
No niin, nyt joku osti... (18.12.2015)
VastaaPoista