CAD-softia käyttävät suunnittelijat tietävät, että markkinoilla ei löydy sovellusta, joka toimisi tietomallien rakentamistyökaluna ja samaan aikaan kokonaisuutta hallitsevana yhdistelmämallisovelluksena.
Jos joku teille väittää, että käyttää omaa cad-softaansa yhdistelmämallien tarkastelutyökaluna, hän on joko softamyyjä tai ammattitaidoton turisti.
Kun rakennuksen pinta-ala on luokkaa 4.000m2 tai suurempi, alkaa cad-softista potku lopppua, jos siihen tungetaan kaikki suunnittelualat - joko suoraan objekteina (miten päivitetään?) tai viitekuvatekniikoilla (näkyvät cad-softassa yhtenä isona mötikkänä).
RYM Oy:n DRUM -hanke (http://www.rym.fi/tutkimusohjelmat/PRE/drum/) on mielenkiintoinen tekniikka, joka jollain tasolla toivottovasti lyö itsensä läpi. Valitettavasti osa meistä elää kuitenkin Autodesk -maailmassa joten olen erittäin skeptinen tekniikaltaan hyvien ajatusten löytämistä perille näihin softiin. Onhan yleisesti tiedossa, että paras tekniikka ei takaa markkinajohtajuutta tai läpimurtoa - sen takaa iso markkinointikoneisto.
Miten sitten tänä päivänä esimerkiksi TATE-suunnittelija voi toimia 3D:ssä, jos käytetty cad-softa ei sitä tue?
Pitää ottaa käyttöön joku apusofta, esim. Navisworks, Solibri, BIMsight, CadFaster tms. Sitten cad-softan tiedostot linkitetään kiinni valittuun apuohjelmistoon. Formaattina esim. dwg, ifc, nwc tai joku muu.
Ym. asia kuulostaa yksinkertaiselta, mutta matkassa on paljon mutkia edessä. Käytettäessä esim. MagiCADiä, ei ko. yhdistelmämallisoftiin voida suoraan linkittää dwg-tiedostoja. Tämä siksi, että magi käyttää proxyobjekteja. Jotta 3D-informaatio saataisiin siirtymään yhdistelmämallisoftaan, tulisi magicadissä ensiksi laittaa "3D-tila" päälle ja sitten tallettaan dwg + päivittää yhdistelmämallisofta lukemaan päivitetyt tiedostot.
Ja kun yhdistelmämallisoftassa on kiinni 20-50 dwg-tiedostoa, voi vain kuvitella kuinka kauan se kestää.
Ja kun viisi kollegaa mallintaa tietenkin samaan aikaan jotain toista osa-aluetta rakennuksessa, niin he eivät ole välttämättä tallettaneet omia osuuksiaan 3D-tilassa -> lopputuloksena yhdistelmämallisoftassa näkyy vain 2d-tietoa näiltä osin.
Entäpä IFC? Ihan toimiva, mutta esim. Navisworks ei osaa käyttää ainakaan magicadin värejä (kaikki menee valkoisena sisälle). Lisäksi IFC:n teko ja lukeminen kestää isommassa kohteessa liian kauan aikaa jolloin sen käyttö ei ole riittävän tehokasta, kun puhutaan lähes reaaliaikaisesta mallien päivitettävyydestä.
IFC on hyvä formaatti, kun siirretään tietoa esim. projektipankin kautta muille suunnitteluosapuolille. Toimiston päivittäisenä, sisäisenä tiedonsiirtoratkaisuna se on liian massiivinen / hidas.
Toimivimmaksi ratkaisuksi Autodesk -maailmassa ehdottaisin kantapään kautta oppineena yhdistelmää magi + nwc + navisworks. Tällä tekniikalla yhdistelmämallin päivitys esim. minuutin välein on mahdollista ja takaa mallintajalle lähes reaaliaikaisen 3D-näkymän kokonaisuuteen.
Isotkin kohteet pyörivät, päivitysten nopeus on riittävä, joskaan ei tehokas isoissa kohteissa. Aina menee jossain kohtaa raja sille, koska pitää suunniteltava kohde pilkkoa pienempiin osiin.
Toimivaa softaa ei ole olemassa, sellaisesta ei kannata edes uneksia. On selvitettävä tarjolla olevat vaihtoehdot ja valittava vähiten huono ratkaisu. Lisäksi on oltava rohkeutta luopua vääristä ratkaisuista, kun tekniikka kehittyy jollain muulla alustalla paremmaksi / pidemmälle.
Viikon kuva:
Autodesk -tuotteet sulassa sovussa. Näköjään tehoa riittää vielä MP3-musiikin pyörittämiseenkin...
Huomioi, että kyseessä on todellinen suunnittelijan työpiste - kolmioviivotin on edelleenkin yksi tietomallinnuksen perustyökaluja.
Tässä vaaditaankin paljon kokemusta varmasti, että osaa näitä tehdä. Mieheni myös kertoi, että heidän yritykselleen on etsinnässä ammattilainen jolta onnistuu 3d suunnittelu ja muut vastaavat työt. Jonkinlainen laitesuunnittelu yritykselle. On mielenkiintoista kyllä, kuinka nopeasti nämä tällaiset kehittyvät.
VastaaPoista