Huomauttaisin heti alkuun, että otsikossa on kysymysmerkki.
Olin pari päivää läheisessä kosketuksessa saksalaiseen rakentamiskulttuuriin ja voin todeta, että meillä suomessa asiat ovat hyvin - vaikka haluankin olla mukana muuttamassa suomalaista rakentamiskulttuuria totaalisesti.
Saksalaisten "normaali" tapa antaa kohteesta tarjous on hintakilpailu. Ei laatua, ei energiavertailuja, ei innovaatioita. Yksi hinta, yksi voittaja.
Kun tämä "voittaja" on saatu valittua, alkaa selvittely, mitä tilaaja ihan oikesti haluaa. Siinä voi olla pieni mahdollisuus siihen, että tehtäisiin jotain järkevääkin bulkkirakennuksen sijasta. Yleensä kuulemma ei tapahdu mitään erikoista - sillä hinnalla, jolla ollaan materiaalitietojen perusteella rakennus tarjottu, se tullaan toteuttamaan.
Olen niin rikki ym. tapaan toimia, että en viitsi asiasta enempää kirjoittaa. Palataan otsikon aiheeseen.
Miten rakentamisen maailma muutetaan.
Se lähtee yksilöistä. Jonkun on oltava eri mieltä. Jonkun on saatava muutkin ammattilaiset vakuuttuneeksi siitä, että homma haisee. Sitten nämä muut omalla toiminnallaan ajavat tilanteen siihen pisteeseen, että systeemiä aletaan muuttaa. Meitä on paljon, meissä on voimaa - meidän pitää vain toimia.
Kun suunnittelemme ja rakennamme rakennuksia, meidän pitää oppia tekemään yhteistyötä kaikkien osapuolten kanssa. Työmaan siivooja on yhtä pätevä ammattilainen kuin insinöörikoulutuksen käynyt suunnittelija. Molempia tarvitaan, molemmat tekevät työtä yhteisen päämäärän eteen - tilaajan tulee saada se, mitä he ovat tilanneet.
Arkkitehdin ja tilaajan pitää ymmärtää, että talotekniikka tarvitsee rakennuksesta tiloja. Talotekniset laitteet tulee olla huollettavissa, niihin pitää päästä käsiksi vielä takuuajan jälkeenkin. Tämä on rakennuksen omistajan etu, jonka todellisena valvojana projektissa on pääsuunnittelija.
Kun suunnittelemme rakennuksia, on tietomallinnus erinomaisena apuna faktatiedon tai visuaalisen esittelyn työkaluna. Mutta mikään ei poista sitä velvollisuutta, että meidän rakennusalan ammattilaisten pitää tehdä omalta osa-alueeltamme se tehtävä, mihin meidät on koulutettu. Yhdessä teemme rakennuksia, yksilönä teemme vain projekteja.
Tietomallinnus on prosessimuutos rakennusteollisuudessa. Se ei ole cad-softa, se ei ole tietotekniikkaa. Tietomallinnus on mahdollistaja - muutos ajattelutavassa.
Onneksi pieni osa suomalaisia alan ammattilaisia on hahmottanut tämän asian. Infrapuolella on jo ollut esim. allianssihankkeita. Senaatti kiinteistöt ajaa sitä testimielessä myös rakennuspuolelle.
Allianssihankkeen tavoitteet ovat nopeasti katsottuna aivan kuten IPD / Lean -hankkeen oppikirjasta. Valitaan suunnittelu- ja rakentamisryhmä laadullisin perustein, asetetaan tekemiselle selviä tavotteita. Tehdään työtä yhdessä, jaetaan riskit ja voitot yhdessä.
Miten tilaaja saa rakennuksensa mahdollisimman edullisella kustannuksella laadusta tinkimättä? Miten se pystytään osoittamaan virtuaalisesti, ennen kuin kaivuri on työmaalla? Miten rakennuksen tekijät saavat sen taloudellisen voiton, joka heille kuuluu kun tavoitteet on saavutettu?
Näihin kaikkiin kysymyksiin on jo vastaukset olemassa. Asia pitää vain konkretisoida todellisen projektin kautta.
Tässä maailmassa minä haluan olla mukana - aktiivisena osapuolena.
Viikon linkki:
http://www.rtk.fi/Download.aspx?id=8345&type=1
Lukekaa ajatuksella... Liikenneviraston uudet linjaukset, Allianssia, PPP-mallia ja vaikka mitä mukavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia