perjantai 11. tammikuuta 2013

BIMsight + Smartboard

Pääsin vihdoin tänään itse pyörittämään yhdistelmää Tekla BIMsight + Smartboard eräässä asiakkaamme neukkarissa.

Harvemmin on ollut fiilistä, että nyt on käsissä jotain uutta. Ihan sama fiilis, kun testailin lisätyn todellisuuden (AR) juttuja.

Tällä pääsette sisälle, mitä tarkoitan:
http://www.youtube.com/watch?v=p6DaMRKl92c

Eli BIMsight pyörii hemmetin ison seinään kiinnitetyn "iPadin" päällä, uskoen kosketusohjausta (gestures).

Jotta ym. ihme tapahtuu, pitää ladata uusin BIMsight ja laittaa Smartboardin piuhat kiinni koneeseen (usb+hdmi). Tein niin oman kannettavani kanssa ja Win7 löysi smartboardin, ilmoitti että ladataan ajuria (ilman mitään manuaalista etsimistä mistään), reboot ja homma oli siinä. 5min.

BIMsight auki ja vóila - smartboardin ruutua pystyi käpälöimään sormilla, jolloin malli pyöri orbitin ympäri, leikkaukset toimi kuten pitää, zoomaus iPad -tyyppisesti (kaksi kättä on tuossa hyvä, koska "näyttö" on niin iso) jne. hilunvitkuttimet toimivat ongelmitta. Pan -käskyä oli vaikea löytää, enkä oikeastaan vieläkään tiedä (10min käytön jälkeen...) mikä se on, mutta kun runttasin koko kämmeni mallin kohdalle, niin se siirtyi siinä Pan -tyyppisesti. Ehkä sille on joku fiksumpikin tapa, tuo tuntui aika brutaalilta (ensiksi löin sitä nyrkillä...)

Näin ym. härvelin Teklalla ennen sen julkistusta joskus syksyllä 2012, kun kehittäjät halusivat sitä näyttää. Silloin hahmotin, että tässä on jotain fiksua johon haluan palata. Tajusin jälkikäteen, että kehittäjät halusivat seurata, mitä minä teen kun tuollainen malli tulee seinälle käsin liikuteltavana - hakivat kokemuksia ohjelman kehittämiseen. Ja tuohan on parasta, mitä voin asiakkaana (henkilökohtaisesti) saada - jos yritän jotain ihme liikettä, niin kehittäjä reagoi siihen ja implementoi sen julkaistavaan tuotteeseen.

Sitten kun tuote julkaistaan, niin menen uudelleen yrittämään samaa juttua ja jumalauta - se toimii. On hienoa olla suomalaisten koodareitten kanssa tekemisissä, koska palaute menee perille eikä jää valtameren päälle leijumaan.

On tuon Smartboardin päällä paljon hypeäkin. Myyntitykki sanoi, että "näitä on xxxx kpl myytyinä suomalaisiin kouluihin - opiskelijat vaativat näiden käyttöä työelämässä".

Olen haastatellut meidän firman opiskelijoita Smartboardien käytöstä, ja tässä mutu -tilastostatistiikka vastauksista:
90% "Mikä smartboard?"
5% "joo, se videotykki"
5% "tein sillä graffiteja"

Eli tästä se alkaa, ym. yhdistelmä neukkareihin ja sitten tekemään sisäistä palaveria suunnittelijoiden kesken verkostojen mallintamisesta. Smartboardilla pystyt piirtelemään tussillä korjattavien kohtien päälle, kommentoimaan kuka tekee mitäkin korjauksia jne.

Ehdoton työkalu kun halutaan tehdä oikeasti tietomallipohjaista suunnittelua / tarkastelua siten, että ollaan interaktiivisessa yhteydessä muihin suunnitteluosapuoliin.

Jokaisen rakennustyömaatoimiston varuste, kunhan urakoitsijat sen tajuavat.

Järkevillä ominaisuuksilla olevan Smartboardin hinnat käsittääkseni about 5.000-7.000e / kpl. BIMsight siis kuitenkin ilmainen...

Kooklella lisätietoja, tai täältä:
http://smarttech.com/fi/SMART_Board_interactive_display_frame.html
(on muuten harvinaisen huonot / toimimattomat sivut...)

Kuulemma jopa etäyhteydet muihin osapuoliinkin toimivat, Navisworks toimii omilla ajureilla kuten BIMsight jne.

BIMsight + Smartboard ei ole lelu.




2 kommenttia:

  1. Hei Tero,

    Hieno kirjoitus! Kiitos!

    Marko Myllymaa
    Tekla BIMsight kehitystiimi

    VastaaPoista
  2. Hei Tero,

    Kiitos kirjoituksesta, hyviä kommentteja!

    Pan-käskyn saa aktivoitua koskettamalla taulua samanaikaisesti kahdella sormella ja sitten liikuttamalla kättä boardilla. Toinen tapa pan-toiminnon aktivoimiseksi on klikata ensin 3D ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa pan navigointi-nappia (toinen vasemmalta), minkä jälkeen pannaus onnistuu yhdellä sormella.

    Tekla BIMsightista löytyy neljä erilaista navigointimoodia, ja nämä eri moodit on suunniteltu erityisesti Tekla BIMsightin käyttöön kosketuskomentojen avulla. Täältä löytyy lisää opastusta navigointimoodien käytöstä http://www.teklabimsight.com/helpcenter/helpTopic.jsp?topic=bim_navigation_control_buttons ja https://www.teklabimsight.com/helpcenter/helpTopic.jsp?topic=bim_controls_in_navigation_modes

    Heikki Pulkkinen
    Tekla BIMsight team

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia