perjantai 25. syyskuuta 2015

TATE määrätiedot kommenttikierrokselle

Pyydän kaikkia kommentoimaan buildingSMART Finland Talotekniikan toimialaryhmän tekemiä ohjeita kosken talotekniikan määrätietojen toimittamista urakkalaskentaan:

http://buildingsmart.fi/uutiset.html?18912

Nyt on mahdollsita vaikuttaa, muutetaan yhdessä prosessia ja tehdään tulevaisuudestamme fiksumpaa - kaikille osapuolille.

Vuoden kuva:


Espoossa Texasin säätiedot

2 kommenttia:

  1. Näkyy olevan nykyisten rakentamismääräysten hengen mukaisesti mukavan ympäripyöreää tekstiä, jossa mihinkään ei oikeastaan uskalleta / haluta ottaa kantaa. Helppoa ja mukavaa, eikä mukaan pääse mitään ketään haittaavia rajoituksia. Vielä jos niihin kohtiin joissa nyt johonkin otetaan vähän kantaa, tulisi loppuun lisäys ”tai muulla hyväksi katsotulla tavalla”.

    Oikeasti, jotta tuosta olisi jotain hyötyä kenelläkään tulevaisuudessa, niin vaatimusten pitäisi kyllä olla vähän tarkemmat kuin: ”Normaalit laiteluettelot, joista ilmenee keskuslaitteistojen tekniset tiedot”

    Tuo normaali on ainoana määritteenä liki jokaisessa kohdassa, ja oikeastihan se ei määritä mitään. Tarkoittaako normaali siis sitä, mitä kyseiseltä suunnittelijalta normaalistikin tulee, eli, jostain kymmenen vuotta vanhasta työstä kopioitu, ja pikaisesti korjattu, jossa on vielä puolet asioista väärin. Vai katsotaanko millaisia luetteloita suunnittelijoilta noin niinkuin ylipäätään tulee, ja normaaliksi määritellään se, mikä on yleisin. Oli miten oli, jos asiat esitetään näin leveäperäisesti jo ohjeissa/määräyksissä, niin ei tarvitse tosiaan ihmetellä miksi rakentamisen laatu Suomessa on sitä, mitä se tällä hetkellä valitettavasti on.

    Kyllä näissä ohjeissa pitäisi vähintään esittää minimivaatimukset tietosisällölle, ja sen muodolle. Toki ihan helppoahan se ei ole, kun pitäisi tietää, mitä tietoja ylipäätään on kaikista käytössä olevista ohjelmista mahdollista saada ulos, jotta ylipäätään olisi mahdollista määritellä mitä voidaan vaatia, ellei sitten haluta pelata asiaa yhden tietyn ohjelmistovalmistajan ja ohjelmistoversion pussiin.

    Samaten unohtaisin tuon Excelin ihan suosiolla noista virallisista formaateista, ja korvaisin sen kokonaan pdf:llä. Vaikka ei välitettäisi siitä, että suurin osaihmisestä ei osaa käyttää Exceliä edes auttavasti, niin ilmoitus toimita Excelissä ei nyt vaan ole oikein hyvä idea, kun sieltä voi tulla sitten ihan mitä vaan, ja ei ole pienintäkään varmuutta avautuuko se itsellä ja jos avautuu niin avautuuko se ylipäätään oikein. Eiköhän jollain suunnittelijalla liene vieläkin käytössä se Excel 2.0 vuodelta -87, joten luvassa on taatusti yhteensopivuusongelmia ellei asiaa määritellä oikeasti kunnolla. PDF:ssä nyt on kuitenkin vähän vähemmän liikkuvia osia

    Toki sen laskijaahan se hyvin tehty Excel talukko varmasti helpottaa elämää, mutta noin määriteltynä siinä Excelissä voi tosiaan olla vaikka ihan kasa kuvankaappauksiakin, ja silti mennään ohjeiden mukaan. Tai sitten tulee vaikka .xlc, joka ei edes avaudu uudemmissa exceleissä, ja tuskin siitä vanhempienkaan exceleiden kanssa on kenellekään mitä iloa määrälaskennan suhteen, mutta yhtä kaikki excel tiedosto on kyseessä. Pistetään ne Excelit vaikka sinne harkinnanvaraiseen aineistoon, jotka toimitetaan periaatteella vastuu on täysin lukijalla/käyttäjällä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, lisään ne muiden kommenttien joukoon + vastaan niihin yhdessä muiden kommenttien kanssa (julkaisu buildingSMART Finlandin sivujen kautta marraskuun 2015 aikana)

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia