lauantai 19. helmikuuta 2011

Olemme kaikki samalla hiekkalaatikolla

Tietomallintamisessa on ainakin yksi hyvä asia. Tai ainakin tuo asia kannattaa ymmärtää. Onko se hyvä vai ei, se on jokaisen henkilökohtaisesti valittava.

Tämä asia on:
Olemme kaikki samassa veneessä. Teemme yhteistä työtä muiden suunnittelijoiden kanssa. Kaveria ei jätetä., sitä autetaan. Ei riitä, että tehdään oma suoritus ja näytetään keskisormea muille ja ihmetellään, miksei ne ole aikataulussa.

On ymmärrettävä, millä perusteilla ja miten toinen suunnitteluosapuoli suunnittelee. Talotekniikkasuunnittelijan on hahmotettava, mitä rakennesuunnittelija tekee missäkin vaiheessa prosessia ja miksi. Sama asia toisinpäin.

Kunhan tietomallintamisen suunnitteluprosessi saadaan kuntoon, niin ym. asia menee viimeisillekin jäärille jakeluun. Tai siis kun prosessi on kunnossa, niin työtehtävät on määritelty ja ne on osattu laskea mukaan jokaisen eri osa-alueen suunnittelukustannuksiin.

Tulemme "törmäämään" niinkin ihmeelliseen asiaan kuin se, että joku joutuu tekemään työtehtäviä, mistä ei itse hyödy mitenkään mutta se toinen osapuoli hyötyy valtavasti. Tämä on ennenkuulumatonta nykysuunnittelussa, poislukien valveutuneet ja kokonaisuuden näkevät arkkitehdit / pääsuunnittelijat jotka yrittävät epätoivoisesti saada esim. talotekniikkasuunnittelijaa tekemänä tilatut tehtävät - tarjoamalla heille esim. leikkauksia halutuista paikoista (jotka saataisiin kyllä mallista, mutta kun ei vaan osata).

Ehdottomasti suurin hyötyjä hyvistä malleista tulee olemaan urakoitsijat. Sen jälkeen hyödyn saa kiinteistön ylläpito-organisaatio ja sitä kautta omistaja.

Kun urakoitsijat tajuavat (osa on jo hyvin tajunnut...) mitä he tulevat saamaan tiimiltä, joka on tehnyt kohteen tietomallintaen (siis ihan aikuisten oikeesti tietomalli, ei mikään 3d-kuva) niin heidän rakentamisorganisaatio ja -järjestys tulee muuttumaan.

Materiaalimenekit otetaan mallista. Työn suunnittelu tehdään mallin kautta. Asennusalueet käydään mallin kautta läpi ennen kuin yhtään putkea on oikeasti asennettu. Asennusjärjestykset selviävät tässä aluekatselmuksessa.

Aikataulu tietomallin kautta tulee mukaan heti, kun mallit on tehty siten että niiden kautta voidaan aikataulutus tehdä ja rakennusurakoitsijalla on henkilö joka sen pystyy tekemään (sekä tietoteknisesti että ammatillisesti).

Mallin kautta keskustellaan suunnittelijan kanssa, kun löytyy mallinnusvirheitä. Niin, urakoitsijat -  voin sanoa, että ette tule koskaan saamaan 100% täydellistä mallia. Mutta saatte sellaisen, jolla homman pystyy hoitamaan huomattavasti paremmin ja helpommin kuin pelkkien 2d piirustusten kanssa.

Urakoitsija tulisi saada mukaan myös suunnitteluprosessiin. Minulla ei ole mitään käsitystä, että miten se voisi olla mahdollista ennen kuin urakkalaskentasarjoja laitetaan menemään. Mutta joka tapauksessa, ainakin talotekniikkasuunnittelija tarvitsee tarkan mallin tekemiseen välillä urakoitsijan tai huollon näkemyksiä.

Jos ja kun näitä näkemyksiä ei ole, suunnittelija tekee miten parhaaksi näkee. Ne virheet korjataan sitten työmaa-aikana kuntoon.

Kun jollakin osapuolella on projektin päämääränä tilattujen töiden tekemisen välttely, niin se sekoittaa koko suunnittelutiimin pakan. Olemme kaikki riippuvaisia toisten työsuorituksista. Enää ei sprinkleriputkikaan menee suoraan käytävän keskellä, ja siitä lähtevät haarat eivät lähde suunnitelmissa kauniisti suoraan huoneen alakattoon. Nykyisessä sprinkler -suunnittelussa putki osaa väistää muuta tekniikkaa - tarpeen mukaan.

"Maailma on muuttunut", totesi erään eurooppalaisen pääkaupungin keskusta-alueelle rakennettavan musiikki-instituution rakennustöihin osallistunut putkiurakoitsija. Ja voin vakuuttaa, että hänellä riittää tähän lauseeseen kokemusta.

Viikon vinkki
- Yllätä kollega ja tee ajoissa se työ mitä hän on pyytänyt.

Viikon kuva
- kamat ojennuksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia